СБУ заочно повідомила про підозру російському генералу, який командував операцією із захоплення Києва

Служба безпеки України зібрала доказову базу і заочно повідомила про підозру колишньому командиру 106-ї повітряно-десантної дивізії Збройних сил РФ генерал-майору Володимиру Селівьорстову, який командував операцією із захоплення Києва з північно-західного напрямку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

За планом російського Генштабу, 24 лютого 2022 року десантні підрозділи Селівьорстова мали взяти під контроль аеродром у Гостомелі з подальшим захопленням усього селища.

Інше угруповання військ зі складу дивізії фігуранта отримало наказ на захоплення Вишневого – ще одного населеного пункту передмістя столиці України.

У разі успішного виконання завдань росіяни планували закріпитися у захоплених районах, створивши плацдарм для подальшого наступу на Київ.

Після підходу основних сил росіяни мали штурмувати столицю України і сподівалися її захопити.

Аудіо: СБУ

Утім, військові Сил безпеки та оборони, у тому числі бійці СБУ, зірвали ворожі наміри. Спочатку українські воїни оточили та знищили значну частину угруповання Селівьорстова під час боїв за Гостомель.

Потім захисники України знищили штаб росіян у Бучанському районі, де перебував генерал разом із усім командним складом його дивізії.

Тоді Селівьорстов і його заступники отримали тяжкі поранення, після чого був відданий наказ на "евакуацію" ворожого угруповання.

На підставі отриманих доказів слідчі СБУ заочно повідомили Селівьорстову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Читайте також: СБУ заочно оголосила губернатору Брянської області підозру у фінансуванні армії РФ

Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати російського воєнного злочинця.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ зібрала доказову базу на власника та головного конструктора російської компанії ZALA Aero Group Олександра Захарова та заочно повідомила йому про підозру за сприяння війні проти України.