Розмінування у деяких регіонах України може тривати до 100 років - сапер

Відео

Проблема розмінування залишається однією з найбільш актуальних для України. Хаотичне мінування, яке проводили війська РФ, створює постійну загрозу для цивільного населення, і ця робота триватиме ще довгі роки.

Про це розповів командир групи сил підтримки 4-ї бригади оперативного призначення НГУ «Рубіж» Артем Євтушенко у новому випуску проєкту Укрінформу «Командири нашої перемоги».

Він пояснив, що міни досі становлять значну небезпеку для мирних мешканців у регіонах, які були звільнені від окупантів після ведення бойових дій.

«Загроза дуже велика, особливо для Київської області. Війна там почалася швидко і так само швидко закінчилася, але залишила після себе хаотичні мінні поля», – зазначив Євтушенко.

За його словами, під час бойових дій як українські, так і російські сили робили мінні поля, часто без належної фіксації їхнього розташування на картах, що ускладнює їхнє виявлення зараз. «Міни залишалися без належної передачі інформації між підрозділами, і багато з них просто забули, де саме вони були встановлені. Російські війська, коли наступали чи відступали, проводили хаотичне мінування. Що це таке? Це коли поле просто хаотично засіяне мінами, не за стандартами чи відповідно до інструкцій. У них просто не було на це часу», – додає командир.

Значну увагу сапери приділяли розмінуванню сіл, адже там залишалося цивільне населення, аграрії, а також сільськогосподарська техніка. «Це пріоритет, але ще залишаються ліси, луги, які були обстріляні артилерією чи хаотично заміновані протипіхотними мінами, так званими пелюстками, яких дуже багато», – зауважив Євтушенко.

На запитання, скільки часу знадобиться для очищення територій від мін, Євтушенко зазначив: «Якщо взяти до уваги рік активних бойових дій, то на повне розмінування цих територій піде до 10 років. А якщо говорити про Донецьку та Луганську області, де війна триває вже майже десятиліття, то цей процес може затягнутися і на 100 років. Це за умови, що бойові дії повністю припиняться і сапери зможуть працювати безперешкодно».

Читайте також: Під час звільнення лівобережжя Херсонщини особливу небезпеку становитимуть міни - військовий

Повне інтерв'ю з командиром групи сил підтримки 4-ї бригади оперативного призначення НГУ «Рубіж» Артемом Євтушенком уже доступне для перегляду на новому Ютуб-каналі Укрінформу.

Як повідомлялося, Укрінформ започаткував серію програм «Командири нашої перемоги» про представників командної ланки ЗСУ. Під час інтерв’ю глядачі більше дізнаються про командирів, від яких залежить не лише успішне виконання бойових завдань, а й життя бійців. Це – офіцери, за плечима яких бойовий досвід, здобутий у складних військових операціях; командири, на яких рівняються бійці та які ведуть до перемоги.