Печерський суд втретє переніс засідання у справі ексдепутата Держдуми РФ Гаджиєва

Печерський районний суд столиці втретє переніс засідання у справі ексдепутата Держдуми РФ Магомеда Гаджиєва, якого обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України.

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі Київської обласної прокуратури, яка представляє державне обвинувачення у цій справі.

«Суддя (головуючий суддя у справі – Анна Гридасова - прим.ред.) перенесла засідання на 10 годину ранку 31-го жовтня у зв’язку із заявою адвоката підсудного», - пояснили журналісту Укрінформу у Київській обласній прокуратурі.

Нагадаємо, що початок судового розгляду у справі 4-разового ексдепутата Державної Думи від путінської партії «Єдіная Россія» Магомеда Гаджиєва переноситься вже втретє. Попередні два засідання були заплановані, але так і не розпочалися 22 серпня та 13 вересня 2024 року через неявку обвинуваченого. 22 жовтня обвинувачений до суду не з’явився втретє.

13 вересня у спілкуванні з журналістами представник Київської обласної прокуратури повідомив, що у разі подальшого неприбуття обвинуваченого в суд, його справа може бути розглянута без присутності Магомеда Гаджиєва.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня 2023 року Державне бюро розслідувань оголосило про підозру російському олігарху і ексдепутату Держдуми РФ Магомеду Гаджиєву. Йому інкримінують частину 1 статті 110 Кримінального Кодексу – умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону, а також публічні заклики до вчинення таких дій. Наприкінці літа 2024-го року справа була передана на розгляд Печерського суду столиці.

Читайте також: Держдума РФ схвалила звільнення підсудних для участі у війні проти України

У 2014 році Магомед Гаджиєв, як депутат Держдуми Росії проголосував за закон РФ «Про ратифікацію договору між РФ та Республікою Крим про прийняття до складу Російської Федерації Республіки Крим та утворення у складі РФ нових суб'єктів». Крім того російський депутат-мільярдер, уродженець Махачкали, у 2014-2022 роках - підтримував діяльність терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» в Україні, за що має «нагороди» від ватажків цих організацій. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Гаджиєв особисто фінансував підрозділи збройних сил РФ, складені з етнічних дагестанців, за що має публічні «подяки» від російських окупаційних підрозділів.

За інформацією державного захисника Гаджиєва в Печерському суді, яку він озвучив під час попереднього засідання у вересні, місцезнаходження обвинуваченого ексдепутата Державної Думи РФ на поточний момент невідоме.

Четверте засідання Печерського суду у справі Магомеда Гаджиєва заплановане на 31 жовтня. Згідно з Законом України, через систематичну неявку обвинуваченого, суд може розпочати процедуру заочного кримінального розгляду.