Від початку війни населення України скоротилося на 10 мільйонів людей - ООН

За даними ООН, населення України скоротилося на 10 мільйонів осіб, або приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення Росії внаслідок відтоку біженців, падіння народжуваності та смертності від війни.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Голова Фонду народонаселення ООН у Східній Європі Флоренс Бауер сказала, що вторгнення в лютому 2022 року погіршило і без того складну демографічну ситуацію.

«Рівень народжуваності різко впав і наразі становить близько однієї дитини на жінку, що є одним з найнижчих показників у світі», - сказала вона.

За її словами, для підтримки стабільної чисельності населення необхідний рівень народжуваності на рівні 2,1 дитини на жінку.

Бауер заявила, що негайний вплив відчули на собі регіони, які майже обезлюдніли через війну, села, в яких залишилися лише старі або одинокі люди, які не можуть створити сім'ю.

Найбільша частка скорочення населення України припадає на біженців – 6,7 мільйона українців нині живуть за кордоном, переважно в Європі. Смерті, спровоковані воєнними діями, також є фактором скорочення.

Читайте також: Зеленський про удар по Сумах: Російський терор можна подолати тільки завдяки єдності зі світом

Бауер зазначила, що для точного підрахунку впливу війни на населення України доведеться почекати до завершення конфлікту, коли нарешті можна буде провести повний перепис населення.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, станом на 1 січня 2022 року чисельність населення України становила 42 млн осіб, на липень 2024 року — 35,8 млн осіб, з них на підконтрольних територіях - 31,1 млн осіб.

Водночас з урахуванням викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року — до 25,2 млн осіб.