Україна та Німеччина підписали угоду про співробітництво в освіті та науці

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та федеральний міністр освіти і наукових досліджень ФРН Беттіна Штарк-Ватцінгер підписали міжурядову Угоду про співробітництво у сферах науки, технологій, інновацій та вищої освіти.

Підписання відбулося під час візиту німецької делегації у Київ, передає кореспондент Укрінформу.

Лісовий нагадав, що торік відзначалося 30-річчя встановлення українсько-німецького співробітництва у сфері науки й технологій, і нова угода сприятиме посиленню двостороннього партнерства у цій сфері.

«Для нас це важлива угода... Ми чітко розуміємо, що відновлення України неможливе без технологій, а технології своєю чергою не можуть існувати без науки», — наголосив український урядовець.

Зокрема, двостороння співпраця передбачає обмін експертами для реалізації спільних науково-технічних програм; участь у міжнародних проєктах, організацію спільних наукових конференцій, семінарів і симпозіумів; створення і спільне використання інноваційних структур; підтримку програм вищої освіти та розвиток партнерських відносин між університетами обох країн.

«Ми стоїмо на боці України і надаємо їй військову, гуманітарну та економічну підтримку. Проте наші зусилля у воєнний час спрямовані і на відновлення. Новою угодою про співробітництво у сфері науки і технологій, яку сьогодні підписуємо, ми поглиблюємо співробітництво з українськими партнерами у сфері науки і досліджень. Зміцнення інноваційної сили України вже сьогодні зміцнює країну для відновлення та для майбутнього у мирі та свободі», — наголосила своєю чергою Беттіна Штарк-Ватцінгер.

У межах візиту німецької делегації також було презентовано чотири новостворені українсько-німецькі центри передових досліджень, які розпочали роботу в цьому році і є однією з ключових ініціатив науково-технологічної співпраці між Україною і Німеччиною.

У цих центрах українські й німецькі дослідники спільно працюватимуть над дослідженнями та створенням передових технологій. Центри функціонують у Львові, Харкові, Києві та отримують фінансову підтримку Німеччини у розмірі орієнтовно 10 млн євро.

Читайте також: Лісовий: Розвиваємо і трансформуємо кожну ланку освітньої сфери

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада 2023 року міністр освіти та науки України Оксен Лісовий і міністр освіти на наукових досліджень ФРН Беттіна Штарк-Ватцінгер підписали спільну декларацію про наміри щодо співробітництва.

Фото: пресслужба МОН