В Одесі відкриється виставка про долі репресованих українських археологів

Афіша

В Одеській національній науковій бібліотеці 29 жовтня відкриється виставка «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму».

Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

"Експозиція репрезентує долі 19 визначних археологів, які стали символами цілих поколінь репресованих науковців і чиї досягнення були довгий час приховані або навмисне забуті. Серед них — Федір Вовк, Дмитро Яворницький, Сергій Гамченко, Олекса Новицький, Микола Макаренко, Данило Щербаківський, Микола та Федір Ернсти, Петро Смолічев, Володимир Грінченко та інші", - зазначає МКСК.

Експозиція створена зусиллями кількох інституцій, серед яких Національний музей мистецтв імені Ханенків, Український інститут національної пам’яті, Інститут археології НАН України та інші.

Як зауважили у пресслужбі відомства, для тоталітарної держави археологія була надзвичайно важливою галуззю, адже мала прямий вплив на формування історичної пам’яті та національної свідомості. Археологічні відкриття та дослідження мали відповідати державній ідеології, що призводило до маніпуляцій історичними фактами, ігнорування або викривлення даних, які суперечили офіційній версії історії. Будь-яка незалежна наукова діяльність, що могла поставити під сумнів нав’язувані ідеологічні постулати або сприяти розвитку національної свідомості, ставала небезпечною для влади. Тому багато археологів, які досліджували українську історію, були оголошені «ворогами народу» і зазнали політичних репресій.

Читайте також: У Львові відкрили виставку скульптури та графіки «Захисна оболонка»

Серед жертв тоталітарної системи були не лише окремі науковці, а й цілі наукові школи. Зокрема, репресії призвели до знищення багаторічних дослідницьких традицій, руйнування археологічних колективів та інституцій.

"Українська археологія, як і інші гуманітарні науки, зазнала колосальних втрат, а її розвиток був штучно затриманий на десятки років", - наголосили в МКСК.

Як повідомлялося, у Національному заповіднику «Києво-Печерська Лавра» відкрилася виставка «Скорботний шлях Бахмута».