В Україні перша аптека отримала дозвіл на вакцинацію від грипу - МОЗ

Фото

Перша аптека в Україні отримала дозвіл на проведення вакцинації від грипу безпосередньо в аптечному пункті. Одними з перших послугою скористались міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко та голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство охорони здоров’я повідомляє у Фейсбуці.

Наразі прийняті всі необхідні регуляції, які забезпечують можливість вакцинації в аптечних закладах, подібно до того як це працює в країнах ЄС та США.

МОЗ очікує на активне долучення самих аптек, адже від цього напряму залежить масштабування ініціативи. Сьогодні керівництво МОЗ обговорило це з аптечними мережами під час наради. Як зауважили в МОЗ, запуск вакцинації в аптеках — це саме той випадок, коли ефективне партнерство держави та бізнесу є запорукою прогресу.

«Досвід інших країн демонструє, що доступ до вакцинації в аптеках підвищує загальний рівень охоплення щепленнями, позитивно впливаючи на громадське здоров’я та, відповідно, зменшує навантаження на медичну систему, що особливо актуально в умовах війни. Варто не забувати: щорічна вакцинація — найдієвіший спосіб профілактики грипу», — зазначив міністр.

Ліцензійні умови чітко регламентують вимоги до аптек, у яких будуть проводитися щеплення. Зокрема, такі аптеки повинні отримати ліцензію МОЗ України на провадження господарської діяльності з медичної практики, забезпечити відповідне матеріально-технічне обладнання, мати окремо організоване приміщення для проведення щеплень пацієнтам та зону очікування.

Читайте також: За перший тиждень епідсезону в Україні зареєстрували майже 114,5 тисячі хворих на грип і ГРВІ

В МОЗ зауважили, що право на проведення щеплень в аптеках мають лише ті фармацевти, що пройшли спеціальне навчання, яке дозволяє надавати послугу з вакцинації кваліфіковано та безпечно. У вересні цього року перша група фармацевтичних працівників пройшла тематичний фаховий курс в НМУ ім. О. О. Богомольця.

Як повідомляв Укрінформ, за тиждень, з 7 по 13 жовтня, захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), грип та COVID-19 серед дітей зросла майже на 5%.

Фото: МОЗ / Фейсбук