Життя і смерть у соцмережах: до 2069 року мертвих у FВ може стати більше, ніж живих

Як цифрові платформи опікуються акаунтуми померлих і що варто знати про цифровий спадок вже сьогодні?

Мар’яна дізналась про смерть свого коханого Миколи від спільних друзів. Саме вони і познайомили їх за кілька місяців до його добровільного рішення йти захищати Україну. Микола загинув у вересні 2023-го, а у грудні алгоритми ФБ (соціальна мережа) повідомили Мар’яні про «радісну новину» – день народження Миколи і порадили їй привітати його з цією подією. Мар’яна зайшла на сторінку і побачила шквал вітань, радісних картинок і побажань довгого життя і міцного здоров’я тому, кого вже немає на цьому світі. Це викликало шквал негативних емоцій, роз’ятрило рану і, за зізнаннями жінки, змусило подумати про закриття акаунту Миколи. Адже часто користувачі не знають, що вітати вже нема кого, і замість слів вдячності та суму продовжують вважати такий акаунт «живим». Це боляче читати і ранить близьких та друзів.

Але зробити це виявилось нелегко. Жінка написала у службу підтримки ФБ, звідки їй надійшов лист із проханням надати документи про смерть. Доступу до документів у Мар'яни немає, оскільки мама Миколи не бажала навіть думати про такі «дрібниці». То ж жінка просто розмістила повідомлення про смерть в одному з оголошень на сторінці Миколи і відписалась від дружби з ним, аби більше не отримувати жодних сповіщень та нагадувань. З опитаних користувачів соцмереж, саме ця деталь називається як найважча. Це допомогло Мар’яні не завдавати собі моральних травм. 

Питання про життя акаунтів у соціальних мережах після смерті власників стає дедалі актуальнішим, особливо в Україні, де точиться війна. Під ризиком загинути будь-якої миті опиняються як цивільні, так і військові, і що далі відбувається із їхніми сторінками в соцмережах? Не зайвим є нагадування важливих речей – так само, як варто дбати про упорядкування свого заповіту, – у мирний і особливо воєнний час, так само наші сторінки у мережах можуть мати опікунів, і продовжувати існування  без травм для знайомих, але зберігаючи інформацію про наші світлі і печальні моменти, пошуки, прагнення, ідеї…. Про це варто теж пам’ятати.

І якщо питання меморіалізації, єдиного підходу до створення і побудови військового кладовища важко вирішити у реальному житті України, про що написано в Укрінформі, то із соцмережами процес рухається до унормування, – все залежить від  соцмережі і тих, хто опікується чи готовий опікуватись сторінкою. Зазвичай соцмережі пропонують два шляхи – меморіалізацію акауту та його закриття. 

На жаль, статистика щодо кількості меморіалізованих акаунтів у соцмережах, таких як Facebook та Instagram, не є публічно доступною в офіційних звітах. Проте, за оцінками експертів,  Facebook має понад 2 мільярди активних акаунтів, українців у мережі як мінімум 16 мільйонів. Приблизно 8000 користувачів помирають щодня. То ж грунтуючись на статистиці користувачів Facebook у 2018 році, дослідники передбачили, що кількість померлих користувачів може сягнути щонайменше 1,4 мільярда або потенційно досягти 4,9 мільярда до кінця століття, так повідомляють вчені Оксфордського університету, які провели дослідження. Вони визначили, що до 2069 року мертвих у Facebook може стати більше, ніж живих. Для цієї платформи меморіалізація є важливою частиною роботи, завдяки якій користувачі можуть вшанувати померлих, захистити життя цих сторінок та кола «друзів»  від шахрайства і уникнути, наприклад, матеріальних питань – підписок на цифрові картки тощо. 

Facebook активно просуває функцію «Remembering», то ж акаунти, які стають меморіальними, отримують позначку «В пам'ять про» та не з’являються у рекомендаціях, рекламі або нагадуваннях про день народження. 

Instagram також пропонує подібний підхід: акаунт можна меморіалізувати після надання офіційних документів, і він отримує позначку «Remembering», але не дозволяє жодних змін чи доступу до акаунту. Поки невирішеним залишається це питання у TikTok (очевидно, наймолодша із наймасовіших), платформа Х (колишній Twitter) пропонує лише закриття сторінки. 

То ж які варіанти пропонують різні соцмережі?

МЕТА (Facebook)

У Facebook є можливість створити «меморіальний акаунт» або видалити його після смерті користувача.

  • Меморіальний акаунт: Цей акаунт залишається активним, але змінюється статус на меморіальний. Це означає, що його не можна більше редагувати, а в профілі з'являється слово «В пам'ять про». Усі записи залишаються на місці, але з обмеженим доступом, і лише друзі можуть переглядати, якщо налаштування конфіденційності не змінювались. Також важливо додати про можливість вже зараз призначити «опікуна акаунту», спадкоємця (Legacy Contact) ще за життя – він матиме обмежені права на управління акаунтом після смерті власника. Детальніше про цю опцію ви можете знайти у матеріалі «Спадкування акаунту у Фейсбук».
  • Видалення акаунту: Рідні або близькі можуть подати запит на повне видалення акаунту через надання свідоцтва про смерть.

Одна із сторінок пам’яті українського сегмента ФБ.

Як це виглядає:

  • Меморіальний акаунт виглядає майже як звичайний, але з позначкою «В пам'ять про». Нові публікації, крім тих, що публікує «Опікун акаунту», не дозволяються. Опікун може переглядати, створювати чи приховувати дописи, упорядковувати друзів, створювати нові дописи, змінювати зображення.

Як подати запит:

Instagram (Meta)

Instagram, як і Facebook, пропонує дві можливості після смерті власника акаунту: меморіалізацію або видалення.

  • Меморіальний акаунт: Після отримання свідоцтва про смерть акаунт стає меморіальним. Жодні зміни не можуть бути внесені до цього акаунту, і в розділі біографії з'являється позначка, що акаунт є меморіальним. Його не можна видалити, якщо немає запиту від близьких родичів.
  • Видалення акаунту: Родичі можуть подати заявку на видалення, подавши документи, що підтверджують смерть власника акаунту.

Як подати запит:

TikTok

У TikTok немає чітко визначеної політики щодо меморіалізації акаунтів. Наразі платформа не пропонує спеціальних інструментів для збереження акаунту після смерті користувача. Зазвичай акаунти залишаються активними, якщо їх ніхто не видаляє вручну. Однак родичі можуть звернутися до TikTok з проханням про видалення акаунту, надавши відповідні документи.

TikTok не має офіційної функції меморіальних акаунтів або віртуальних кладовищ, але існують неофіційні відео, де користувачі вшановують пам'ять померлих друзів або близьких.

X (колишній Twitter)

Twitter (нині X) не має функції меморіалізації акаунтів. Після смерті користувача рідні можуть подати заявку на видалення акаунту. Платформа вимагає надати документи, що підтверджують смерть, і після перевірки акаунт може бути видалений.

У платформи немає спеціальних функцій для відзначення акаунтів як «меморіальних», і зазвичай акаунти після смерті просто видаляються на прохання родичів.

Як подати запит:

Одна із платформ для увічнення пам’ят – «віртуальне кладовище». Legacy.com

ЧИ ІСНУЮТЬ ВІРТУАЛЬНІ КЛАДОВИЩА У СОЦМЕРЕЖАХ?

Офіційних «віртуальних кладовищ» у TikTok, Twitter (X), або інших популярних соцмережах немає. Однак деякі платформи, наприклад, Facebook та Instagram, дозволяють створювати меморіальні акаунти, які, по суті, виконують функцію збереження пам'яті про померлих у цифровому просторі. Також існують незалежні сервіси, такі як Legacy.com чи MySpace, що створюють віртуальні меморіали поза соцмережами. Тут можна помістити біографію, світлини, некрологи. А також знайти тих, хто вже є у базі даних за різними пошуковими опціями. 

ЯКІ РИЗИКИ НЕСЕ НЕКОНТРОЛЬОВАНИЙ АКАУНТ?

Хакерські атаки

Незахищений акаунт, який не використовується, стає вразливим до злому. Хакери можуть скористатися незахищеністю для спаму або шахрайських дій. Якщо акаунт «хакнутий», особиста інформація може бути скомпрометована, а також можуть бути відправлені небажані повідомлення друзям користувача​

Використання в шахрайських цілях

Хакери або сторонні особи можуть використовувати акаунт для фішингових атак або обману інших користувачів соцмереж. Вони можуть видавати себе за власника акаунту або використовувати його для поширення неправдивої інформації.

Невизначений цифровий спадок

Без опікуна акаунт буде залишатися активним за відсутності будь-якого керування, що ускладнить для рідних або друзів можливість зберегти або видалити важливий контент. Врешті, питання прив’язки акаунтів до платних сервісів, грошових переказів і так далі залишатимуться активними певний час. Меморіалізація дозволяє рідним зберігати доступ до публікацій і коментарів, а також спільно вшановувати пам'ять покійного, чого не станеться без контролю над акаунтом​.

Тривалість активності акаунту

Без опікуна або видалення акаунт залишатиметься активним постійно, що може викликати непорозуміння або незручності. Система Facebook, наприклад, продовжує пропонувати акаунти в пошуку та рекомендаціях, навіть якщо користувач вже помер.

ЩО РОБИТИ, АБИ ПРИЗНАЧИТИ ОПІКУНА ВЖЕ ЗАРАЗ?  

Алгоритм додавання опікуна:

  1. Увійдіть до свого акаунту Facebook.
  2. Натисніть на три горизонтальні лінії у правому верхньому куті (якщо ви користуєтесь мобільним додатком) або натисніть на піктограму профілю у правому верхньому куті (для версії на комп'ютері).
  3. Прокрутіть до розділу «Налаштування та конфіденційність» і виберіть «Налаштування».
  4. Перейдіть до розділу «Особиста інформація» і оберіть «Налаштування облікового запису».
  5. У секції «Заповіт» (Memorialization settings) оберіть «Опікун акаунту» (Legacy Contact).
  6. Введіть ім'я людини, яку ви хочете призначити опікуном, і натисніть «Додати».
  7. Після цього ви можете надіслати повідомлення обраній людині про її призначення опікуном вашого акаунту.
Основні етапи у Facebook щодо реєстрації опікуна (спадкоємця) акаунту.

Що може робити опікун:

  • Додавати публікації на вашу сторінку після меморіалізації.
  • Відповідати на запити дружби від нових користувачів.
  • Оновлювати ваше фото профілю та фото обкладинки.
  • Завантажувати архів із вашим контентом, якщо ви дозволите це в налаштуваннях.

Проте, опікун не має права входити в акаунт, читати ваші особисті повідомлення або видаляти публікації.

Призначення опікуна дозволяє уникнути цих ризиків і гарантує, що акаунт буде належним чином керованим після смерті власника. Це дає можливість зберігати контроль над акаунтом, захищати інформацію та поважати пам’ять користувача в цифровому 

Варто пам’ятати, що наші акаунти в соціальних мережах є не лише платформами для спілкування, але й місцем збереження нашої особистої історії. 

То ж не варто відкладати турботу про цифровий спадок, хоча так само варто сподіватись і жити довго і щасливо при цьому. Однак наявність опікуна вже зараз гарантуватиме, що ваш акаунт буде відповідально керованим, це дозволить спокійно дивитися у майбутнє, знаючи, що цифрова присутність залишиться у надійних руках.

Життя завжди проходить дві точки, відміряні нам. І цифрове життя в тому числі. Дбати про нього теж виклик сучасності

Ярина Скуратівська, Київ