В ОП презентували другу Білу книгу про реінтеграцію дітей, які пережили депортацію

Фото

В Офісі Президента відбулася презентація другої Білої книги «Реінтеграція дітей, які пережили депортацію та примусове переміщення: міжнародні стандарти та кращі практики для України».

Про це у Телеграмі повідомила радниця керівника ОП Дарія Зарівна, передає Укрінформ.

«Наша команда представила другу Білу книгу «Реінтеграція дітей, які пережили депортацію та примусове переміщення: міжнародні стандарти та кращі практики для України», яку підготували члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA. Це важлививий документ, створений зусиллями провідних експертів та є пропозицією всеохоплюючого підходу до реінтеграції та реабілітації українських дітей, які стали жертвами воєнних злочинів РФ», - зазначила Зарівна.

За її словами, книга базується на міжнародних стандартах та на релевантному досвіді таких країн, як Руанда, Сьєрра-Леоне та Аргентина.

У презентації взяли участь члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, представники країн - членів Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, народні депутати, представники українських та міжнародних правозахисних організацій. Також долучилися експерти з Індії, Бразилії, ПАР та інших країн.

Радниця глави ОП підкреслила, що Біла книга є частиною комплексної стратегії України з повернення дітей та фундаментом для розробки подальших планів та механізмів для реінтеграції депортованих та примусово переміщених дітей.

«Ця Біла книга – це не просто слова, а план дій. Ми не лише фізично повертаємо дитину з депортації додому. Ми повертаємо її до життя, в якому вона може вільно говорити рідною мовою з рідними їй людьми. Травми, які переживають ці діти, можуть залишити слід на все життя, тому наше завдання - діяти швидко та ефективно, розбудовуючи ефективну систему реінтеграції», - наголосила Зарівна.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру Пушиліну та його спільникам за депортацію 31 української дитини до Росії

Вона нагадала, що наступного тижня, 30-31 жовтня, у Монреалі відбудеться Міністерська конференція з питань людського виміру Формули миру за участю міністрів закордонних справ країн-партнерів України та експертів з міжнародних та громадських організацій. Метою заходу є розробка дорожньої карти з практичними рішеннями щодо повернення українських військовополонених, незаконно затриманих цивільних осіб та депортованих дітей.

Як повідомлялося, 23 жовтня з тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької областей та АР Крим повернули шістьох українських дітей та їхніх мам.

Фото: Офіс президента