За рік інтерес молоді до історії України суттєво знизився

Опитування

Рівень інтересу до історії України серед молоді за рік суттєво знизився.

Про це свідчать презентовані в Укрінформі результати дослідження щодо рівня обізнаності громадян в історії України та ставлення до історичних постатей і подій.

"В розрізі вікових груп ми маємо певні досить тривожні сигнали.Так, рівень зацікавленості в історії найвищий у найстаршій віковій групі. Тобто можна сказати, що з віком інтерес до історії зростає. Але якщо подивитись по наймолодших групах, 18-24 роки, то за рік рівень інтересу молоді до історії суттєво зменшився. Тобто, якщо у 2023 році 23% в групі 18-24 сказали, що історія їм цікава, то в цьому році таких вже було 11%. Також ми бачимо у групі 25-34 зменшення інтересу до історії", - сказав засновник ТОВ «Оперативна соціологія» Денис Денисенко.

За його словами, якщо у 2023 році майже 45% українців заявляли, що їхній інтерес до історії України значно збільшився, то у 2024 таких було 32%.

"Але частина тих, хто сказав, що (інтерес до історії - ред.) не змінився або частково збільшився, трошки зросла. Тому, в принципі, можна казати про те, що інтерес до історії залишається досить високим", - сказав соціолог.

Дослідження також показало, що рівень негативного ставлення українців до російських історичних постатей зростає. Зокрема, у 2023 році 18% українців повністю негативно ставилися до поета Олександра Пушкіна, а в цьому році таких вже було 37%.

Водночас у сприйнятті українських історичних постатей відбуваються досить динамічні зміни в позитивний бік, зокрема, позитивне ставлення до провідника ОУН Степана Бандери за рік зросло на 10%, зазначають соціологи.

Читайте також: Більшість українців підтримують повний розрив відносин із РФ та Білоруссю

Дослідження проводилось у липні-вересні 2024 року компанією «Оперативна соціологія» на замовлення Українського інституту національної пам’яті. Було проведене загальнонаціональне репрезентативне опитування методом телефонного інтерв’ю (САТІ), опитані 2004 респонденти.

Також проведено презентативне опитування в містах Києві, Львові, Дніпрі, Одесі, по 250 респондентів у кожному.