Сьогодні - День української писемності та мови

В Україні 27 жовтня відзначається День української писемності та мови.

Як передає Укрінформ, День української писемності та мови започаткували 6 листопада 1997 року. Тодішній президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій та видав указ № 1241/97 "Про День української писемності та мови".

До 2023 року його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця за юліанським календарем. Коли Україна у 2023 році перейшла на новий церковний календар, то дати всіх фіксованих свят змістились на 13 днів. Відповідно, й день вшанування Нестора-Літописця та День української мови з 9 листопада перенесли на 27 жовтня.

Щороку в Україні до Дня писемності та мови проходять заходи, які популяризують українську мову в Україні та за кордоном. Зокрема, традиційно проводять Диктант національної єдності. Авторкою радіодиктанту національної єдності у 2024 році стала Оксана Забужко. Назва радіодиктанту - "Магія голосу". Текст читав поет і військовий Павло Вишебаба.

Читайте також: Українці за кордоном долучились до написання Радіодиктанту національної єдності

Як повідомляв Укрінформ, Національне інформаційне агентство "Укрінформ" у п’ятницю, 25 жовтня, доєдналося до проведення Диктанту національної єдності і запросило спільноту до своєї пресзали.