У МОЗ розповіли, хто виконуватиме функції центральної МСЕК

Функції центральної МСЕК виконуватиме Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"За рішенням МОЗ України виконання функцій Центральної МСЕК, зокрема щодо розгляду оскаржень та проведення перевірок обґрунтованості рішень, прийнятих МСЕК регіонального рівня, повністю передано до Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ у місті Дніпро, де впродовж 2024 року МОЗ створювалась необхідна матеріально-технічна база, що має значно спростити процес проходження експертизи для людей", - йдеться у повідомленні.

В МОЗ додали, що під час останнього засідання уряду були прийняті зміни до Положення про медико-соціальну експертизу, які дозволяють МОЗ покладати права та обов'язки Центральної МСЕК на підприємство, установу або організацію, що належить до сфери управління МОЗ, та має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Це дозволяє максимально швидко оптимізувати процес на центральному рівні.

Як зазначають у МОЗ, алгоритм оскарження рішень МСЕК наразі не змінився.

Якщо справа була направлена на оскарження до Центральної МСЕК, то її буде перенаправлено до Українського державного НДІ медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в місті Дніпро.

З особою звʼяжуться щодо розгляду і подальших дій, черговість розгляду буде збережена.

Загалом, як додали в МОЗ, наразі оскаржити рішення МСЕК можна в досудовому порядку в комісії вищого рівня.

Читайте також: Реформа МСЕК не завадить виплаті пенсій з інвалідності - Жолнович

Якщо ж і надалі особа не буде згодна з результатом – потрібно звернутися до суду.

Досудовий порядок оскарження передбачає такі кроки:

написання заяви до тієї ж комісії, де ви проходили експертизу, або обласної комісії. Після цього буде проведена експертиза (у разі потреби - з проведенням додаткового обстеження) і винесене нове рішення.

Зверніться до організації, що виконує функції центральної МСЕК.

Якщо ви не погоджуєтеся з новим рішенням, то можете подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії, функції якої виконує Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в місті Дніпро.

Адреса інституту: м. Дніпро, провулок Феодосія Макаревського, 1-А. Контактні дані приймальні інституту: +38 (098) 702 24 90

e-mail: undimspi@i.ua ukr.derzh.ndimspi@gmail.com

Як нагадали в МОЗ, уряд на виконання рішень РНБО та Президента затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК, який передбачає створення робочої групи для перегляду рішень, які ухвалювали МСЕК, зокрема щодо посадовців; розробку МОЗ та Мінцифри плану цифровізації проходження всіх етапів експертизи; швидкий аудит усіх пенсійних виплат з інвалідності прокурорам та іншим посадовцям державних органів, який проведе Пенсійний фонд разом з ДБР, Нацполіцією та СБУ; винесення на розгляд уряду законопроєктів від МОЗ та Мінсоцполітики щодо комплексної реформи МСЕК.

Також, як додали в МОЗ, міністерство розробило законопроєкт щодо трансформації процесів оцінки функціональності, встановлення інвалідності та ліквідації МСЕК, а також окремо зміни до Бюджетного кодексу України. Наразі він винесений на громадське обговорення. На початку жовтня законопроєкт був представлений на зустрічі з громадськими організаціями та експертами.

Як повідомлялося, на виконання рішення РНБО МОЗ запланував ліквідувати Центральну МСЕК до 27 жовтня. За даними МОЗ в Україні наразі є понад 350 МСЕК, у яких працює близько 1200 лікарів.