Найбільше серед правоохоронних структур українці довіряють Нацгвардії та СБУ

Опитування

Серед структур, які мають відношення до правоохоронного сектору, українці найбільше довіряють Нацгвардії України, Службі безпеки України і прикордонникам.

Про це в Укрінформі під час презентації результатів соціологічного дослідження на тему: «Успіх чи ні? Як українці оцінюють реформу сектору правопорядку та підтримку з боку ЄС» сказав директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

«Ми запитали українців про довіру до різних інституцій, які мають відношення до правоохоронного сектору. І тут номер один із показником 86% є Нацгвардія, 73% довіряють СБУ. І ДПСУ довіряє майже половина українців», - поінформував він.

За його словами, деякі інші організації — Нацполіція, МВС, ДБР тощо - мають дещо нижчий показник довіри, але при цьому він (нижчий показник — ред.) не є критичним, бо скільки людей довіряють цим структурам, стільки їм і не довіряють приблизно. 

За даними соціологів, Нацполіції довіряє 48% опитаних, не довіряє — 51% респондентів. Міністерству внутрішніх справ довіряє теж 48% опитаних, не довіряє — 38% респондентів. Державному бюро розслідувань довіряє 45%, а 50% респондентів — висловлює недовіру.

Антипович додав, що якщо говорити про Державну митну службу, НАБУ, Офіс генпрокурора і суди, то ці інституції, відповідно до даних соціологів, мають все-таки швидше негативну оцінку їхньої діяльності (відносна більшість українців не довіряють їм).

Як зазначають у «Рейтингу», Національне антикорупційне бюро, Офіс генпрокурора та Державна митна служба мають приблизно однаковий рівень довіри (близько 33%), тоді як понад 60% не довіряють цим інституціям.

«Найнижчий рівень довіри до судової влади: лише 25% висловлюють довіру, а 72% – недовіру», - заявили соціологи.

Антипович поінформував, що наразі можна говорити про деяке зниження з 2023 до 2024 року рівня довіри до Нацполіції.

«Але воно є незначним — довіра зараз до них знизилася з 56 % до 48. По решті інституцій показники (за останні роки — ред.) або виросли, або не змінилися. У динаміці ми бачимо, наскільки українці краще почали оцінювати власну правоохоронну систему, я б сказав навіть так», - констатував він.

Загальнонаціональне опитування громадської думки провела Соціологічна група «Рейтинг» на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні в період з 24 по 29 вересня 2024 року. Вибірка склала 2000 респондентів, що представляють доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій та територій, на яких відсутній український мобільний зв’язок). Похибка становить не більше 2,2% з довірчою ймовірністю 0,95.

Читайте також: Понад 90% українців довіряють ЗСУ

Опитування проводилося методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю із застосуванням комп’ютера).

Як повідомлялося, відповідно до результатів соціологічного опитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова із 20 по 26 вересня 2024 року, 83% опитаних висловлюють довіру Державній службі з надзвичайних ситуацій, волонтерським організаціям (80%), Нацгвардії України (74%), Державній прикордонній службі (70%), Службі безпеки України (64%).

Фото: НГУ