Національна спілка журналістів представила у Лондоні фільм про незламність українських медіа

Фото

У легендарному лондонському клубі воєнних кореспондентів провели показ документальної стрічки «На межі. Історія незламності редактора прифронтової газети» про значення української прифронтової локальної преси.

Це перший міжнародний показ фільму, героєм якого є редактор із прифронтової та прикордонної газети «Зоря» Василь Мирошник, передає Укрінформ з посиланням на сайт Національної спілки журналістів України.

 «Я був гордий презентувати український феномен, який є одним з пріоритетів Спілки журналістів, – локальну фронтову пресу, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – В умовах, коли Росія знищує інфраструктуру, для тисяч українців на прифронтових територіях саме газети стають єдиним каналом доступу до інформації. До всього, локальні газети із відомими та «рідними» медіабрендами дають відчуття України та символізують нескорений український дух».

Повідомляється, що герой фільму Василь Мирошник щотижня долає 400 кілометрів битими дорогами від Харкова, де друкує газету, аж до кордону з країною-агресоркою. Особисто розвозить у кожне село тираж «Зорі», який продає, не роздає, через сільські магазини. Набирає нові теми важливих публікацій для наступних випусків. Морально підтримує земляків, які, попри постійні російські обстріли, не знаходять у собі сил виїхати з рідних домівок.

«Також я розповідав і про чудових колег, які випускають газети для інших прифронтових громад і територій – з Оріхова, Бахмута, Херсона, Чернігова, Сумщини. (Головний редактор із Ізюма Костянтин Григоренко, до речі, теж взяв участь у події в клубі британських воєнкорів, адже зараз гостює у родини в Лондоні), – розповідає Томіленко. – Загалом НСЖУ спільно із міжнародними партнерами допомогла відродитися 32 прифронтовим локальним газетам. І ми щоразу використовуємо всі міжнародні майданчики для привернення уваги до України, для залучення допомоги українським журналістам у ці часи виснажливих воєнних випробувань».

Організувати показ фільму «На межі» та важливий захід із безпеки журналістів допоміг багаторічний партнер НСЖУ – фонд «Justice for Journalists Foundation». Під час події виконавча директорка «2402 Foundation» Катерина Сергацкова також презентувала масштабні ініціативи фонду з проведення тренінгів з безпеки журналістів.

Читайте також: Фільм «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети» презентували у Нацакадемії СБУ

Стлічка показує, як в умовах постійної небезпеки, з розтрощеною ворогом редакцією та без стабільного фінансування, Василь Мирошник виконує роль не тільки редактора, але й журналіста, коректора, кур’єра та водія, демонструючи неймовірну відданість своїй справі та читачам. Автори фільму – режисерка Наталія Шумак і оператор Євген Черевко – переконані, що стрічка доводить важливість на прикордонних територіях, де часто відсутні інтернет і навіть електрика, саме друкованої преси – своєрідної «бази» журналістики.

«Кожна поїздка – це 400 кілометрів прифронтових доріг. Це населені пункти, які давно омиті кров’ю мирних людей. У кожному з них дуже багато загиблих. Але не робити сьогодні газету для прифронтових територій не можна. Люди хочуть правду. Люди люблять Україну», – каже Мирошник.

Фільм «На межі. Історія незламності редактора прифронтової газети», створений Національною спілкою журналістів України, відсутній у відкритому доступі. З метою заохочення дискусій і обговорення ролі прифронтової журналістики НСЖУ демонструє його на конференціях та спеціальних зібраннях, перед аудиторіями журналістів, військових, викладачів та студентів навчальних закладів.

Цей документальний фільм тривалістю 42 хвилини підготовлено Національною спілкою журналістів України за підтримки швейцарської некомерційної організації FONDATION HIRONDELLE та міжнародного інституту регіональних медіа та інформації (IRMI, Україна).

Як повідомляв Укрінформ, у Києві документальний фільм «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети» презентували у червні.

Фото: НСЖУ