У Міноборони пояснили, як організоване харчування в ЗСУ
У польових умовах військовослужбовцям Збройних сил передбачено індивідуальні раціони, а під час стаціонарного перебування – три- або чотириразове харчування, залежно від норми забезпечення.
Мінімальна енергетична цінність харчування військовослужбовця на добу становить не менше 3500 ккал, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міноборони.
«Харчування військових здійснюється відповідно до державних норм, які забезпечують повноцінний раціон на добу. У польових умовах військовим передбачено індивідуальні раціони, а під час стаціонарного перебування – три- або чотириразове харчування залежно від норми забезпечення», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, закупівля продуктів здійснюється за затвердженим каталогом, який включає 360 позицій. Це дозволяє формувати збалансоване та різноманітне меню для українських захисників.
У Міноборони нагадали, що комплекти харчування військовослужбовців за Каталогом продуктів закуповує агенція «Державний оператор тилу». Їхню кількість формує командування Сил логістики ЗСУ, яке надає узагальнену заявку до Департаменту політики закупівель МОУ.
За результатами закупівель зазначаються ціна та калорійність на кожне найменування продукту. Також відображається вартість одного комплекту продуктів.
Особовий склад харчується у стаціонарних їдальнях військових частин або у тимчасових пунктах харчування. Триразове харчування передбачає сніданок, обід і вечерю. Також додатково готується друга вечеря для військовослужбовців, які несуть варту.
У пресслужбі зазначили, що деякі категорії військових отримують чотириразове харчування. Це стосується екіпажів надводних кораблів, суден забезпечення, особового складу берегових частин ВМС ЗСУ та управлінь об’єднань, ліцеїстів та льотного складу.
За даними Міноборони, їжа в їдальнях військових частин готується відповідно до затвердженої розкладки продуктів. Її складає начальник продовольчої служби військової частини з урахуванням добової норми харчування та калорійності. Мінімальна енергетична цінність харчування військовослужбовця на добу повинна становити не менше 3500 ккал.
Розкладка продуктів складається з урахуванням: базового меню, наведеного в таблиці; наявного асортименту та кількості продуктів; необхідності освіження запасів харчових продуктів та строків їх придатності; граничного обсягу коштів з розрахунку на одну особу та зекономленого обсягу коштів.
За рішенням командира військової частини планується меню зі щонайменше двома варіантами перших страв, гарнірів, м’ясних та рибних страв. При плануванні враховуються побажання особового складу, умови приготування, технічні можливості кухні та умови зберігання продуктів.
Як відзначили в пресслужбі, у польових умовах, залежно від характеру навчально-бойових завдань, замість першої страви може готуватися посилена м’ясна та (або) рибна страва з гарніром. Це рішення також приймає командир військової частини.
У Міноборони також пояснили порядок забезпечення індивідуальними раціонами харчування. Так, якщо немає можливості готувати гарячу їжу, військовослужбовцям видають індивідуальні раціони харчування (ІРХ), так звані сухі пайки. У ЗСУ на постачанні знаходяться два види ІРХ: повсякденний набір сухих продуктів (ПНСП), розроблений відповідно до норми № 10, та добовий польовий набір продуктів (ДПНП), розроблений відповідно до норми № 15.
Кожен раціон розрахований на три прийоми їжі протягом доби.
Раціон ПНСП (Норма №10) видається військовим, коли немає можливості готувати гарячу їжу із продуктів за основною нормою. Також цей набір входить до аварійного запасу суден ВМС ЗСУ.
ПНСП може видаватися не лише під час ведення бойових дій. Раціон має асортимент страв, який складається з м’ясних та м’ясо-рослинних консервів, готових для безперервного споживання терміном до трьох діб. Його енергетична цінність складає 1 250 ккал на добу.
Раціон ДПНП (норма №15) також видається військовим у разі неможливості готувати гарячі страви із продуктів за основною нормою харчування. Проте це стосується тих військовослужбовців, які перебувають в польових умовах, на навчаннях, беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі збройній агресії РФ та під час прямування до пунктів призначення, пояснили в пресслужбі.
До складу раціону ДПНП входять готові до вживання перші, другі та м’ясні страви в реторт-упаковці. У Міноборони зауважили, що енергетична цінність раціону становить не менш 3 500 ккал на добу.
Як повідомляв Укрінформ, агенція «Державний оператор тилу» анонсувала на наступний рік закупівлю 1,7 млн комплектів сухпайків для військових на суму понад 485 млн грн.
Фото з сайту mil.in.ua