Шахи: лідер турніру претендентів б’є рикошетом…

Три тури, які були зіграні на змаганнях  претендентів на матч за шахову корону у Мадриді, значно змінили турнірну таблицю і яскраво окреслили двох основних фаворитів змагання.

У четвертому раунді Ян Непомнящий (виступає під прапором ФІДЕ) грав білими з Алірезою Фіруджею, який представляє Францію. Француз обрав чорними сіціліанський захист Але, мабуть, не взяв до уваги, що перед цим Ян зіграв матч за корону. А тому у багатьох варіантах у нього зберіглися певні домашні заготовки. І хоча варіант Найдорфа у матчі Непомнящий - Магнус Карлсен так і не зустрівся, певна річ, претендент був до нього добре підготований.

І це рикошетом вдарило по Фіруджі. Ян грав не лише дуже швидко, а й досить сильно. Видно було, що йому позиція подобається, і він відчуває її кінчиками пальців. Натомість, його суперник відчував себе невпевнено, почав робити одну помилку за іншою та зрештою потрапив під розгромну атаку й зупинив годинник.   

Американець Фабіано Каруана на відміну від свого конурента за лідерство чорними боровся за те, щоб врятувати пів очка проти китайця Дін Ліженя. Не сказати, щоб така боротьба була надто складною для американця, та певну точність він мав проявити. Фабіано зіграв технічно, і суперники підписали мирну угоду.

Без особливих пригод унічию закінчилися партії поляка Яна-Кшиштофа Дуди (білі) з Тимуром Раджабовим (Азербайджан), а також Рихарда Раппорта (Угорщина) з американцем Хікару Накамурою.

Усі чотири партії п’ятого раунду закінчилися миром. Безумовно центральним був двобій Накамури з Непомнящим. У руській партії американець зміг захопити білими ініціативу. А кілька похибок Яна поставили його партію на межу поразки. Проте, американець прийшов йому на допомогу і дозволив упертому супернику уникнути фіаско. Нічия - явне свідоцтво фарту для людини без національного прапору.

Серед інших партій лише Дін мав реальні шанси обіграти чорними Раджабова, але не скористався з них. Також безкровно зіграли Фіруджа з Дудою та Каруана з Раппортом.

Шостий раунд значно зміцнив позиції лідерів. Непомнящий білими грав з Дудою. Причому почав партію скромно - ходом королівського коня. Але, знову ж таки, зіграла роль ґрунтовна підготовка до чемпіонського матчу. І навіть у спокійній позиції набор ідей Яна був різноманітним. 

Принаймні, позиція, яка здавалася абсолютно рівною і досить простою, виявилася проблемною для польського гросмейстера. Він не виявив цього разу властиву йому винахідливості у захисті. А помилка чорних на 20-у ході, коли вони необережно відкрили лінію для атаки білим, призвела Дуду до скрутної позиції. Останні спроби чорних відібрати у білих усі пішаки ні до чого не призвели. Вирішальною виявилися матова атака на короля чорних.

Але також вдало зіграв і Каруана, хоча на початку він тримав оборону проти Фіруджи. Юний шахіст прагнув будь що здобути перемогу, яка дозволила б йому наздогнати свого суперника. Отаке бажання виграти за всяку ціну зіграло злий жарт з Алірезою. Він втратив можливість «звернути» гру і зробити нічию. Дотепний тактичний удар чорних дозволив їм зберегти матеріальну перевагу. Ну а в реалізації Фабіано був, як завжди, точним. 

Дві інші партії (Раджабов - Раппорт та Накамура - Дін Ліжень) закінчилися миром.

Читайте також: На шаховому турнірі претендентів лідирують попередні переможці

Після шостого тура становище учасників таке: Непомнящий - 4,5 очка, Каруана - 4, Накамура та Раппорт - по 3, Дін Ліжень, Дуда та Раджабов - по 2,5 очка Фіруджа - 2. 

Сьогодні на турнірі - другий вихідний день.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.