Російські атаки на Олімпіаду в Парижі - «словом і ділом»

Свято спорту тільки почалося, але для роспропу воно вже невдале

Олімпійський бан країни-агресора дався взнаки. Лише п’ятнадцятьом російським спортсменам вдалося дійти до Паризької олімпіади. І це, звісно, зумовило загальне ставлення роспропу до світової події.

Але його робота на напрямку Париж-2024 не була одномірною. Тому цікаво й корисно подивитися на зміни «пропо-лінії» та використовувані прийоми. Отже, розберемо кілька нашарувань російської пропаганди, зверненої на «п’ять кілець». Уже перші дні великого турніру дали для цього багато матеріалу.

«ЖАХИ ФРАНЦУЗЬКОГО МІСТЕЧКА ПАРИЖА». ЦЕ – УСЕРЙОЗ

Спортивну пресу читаю та олімпійські турніри дивлюся змалку. Тому є з чим порівнювати. Так от, висвітлення чи, якщо дозволите, затемнення Парижа-2024 з самого початку нагадало публікації сорокарічної давнини. Те, як радянська преса, «Известия», «Комсомолка» та найбільше (за профілем) «Советский спорт», займалися очорненням Лос-Анджелеса-1984.

Символічно, що навіть назви газет не змінилися. От настав час старту вселенського турніру – і які ж великі «аналітично-репортажні матеріали» можна побачити в тому ж «Советском спорте»? Дивіться, будь ласка, – це той випадок, коли достатньо заголовка:

«”Люди будуть непритомніти в автобусах”. Атлети стогнуть від незручностей у Парижі»;

«Спортсменів нема чим годувати. Свято Олімпіади перетворюється на загальний кошмар»;

«Олімпіада перетворюється на справжній цирк. Організатори плутають прапори та гімни». (Тут ще підзаголовок варто додати: «Литовську спортсменку представили як нейтральну»).

Які жахи! Які кошмари! Як живо малює уява цю картинку… Знепритомнілі, голодні атлети, стогнучи, повзуть у бік олімпійських арен. Так, друзі, це і є Париж-2024. Ну принаймні за російською версією.

А ще вражає уважне, із чогось, ставлення роспропу до литовської спортсменки. Чи треба окремо казати, що вона та вся литовська делегація самі можуть дати собі раду? Причому «Спорт-експрес» новину про цю ж подію подає ще більш драматично: «Плавчиха з Литви вийшла на Олімпіаді під нейтральним прапором. Моторошна помилка організаторів». Ну так, просто «моторошна», Стівен Кінг відпочиває.

І якщо вже мова про давнього (з 1991 року) конкурента «Советского спорта» «Спорт-Експреса», то варто навести першу сторінку його номера в день відкриття Олімпіади: «Париж-2024. Жахи французького містечка». Париж – містечко? І в ньому, олімпійському, є якісь жахи? Це що, типу, гумор? (Колись транслювали на РосТБ програму «Городок / Містечко», в якій була рубрика «Жахи нашого городка»)… Дивимось на заголовки окремих розділів: «QR-коди та зони», «Ресторани зачиняються», «Більше проблем, ніж радощів». Так, проблеми є, але де ж тут «жахи»? Точно гумор чи принаймні іронія. Та ні, у довгому підзаголовку є чітке пояснення: «Олімпіада, яка в п'ятницю офіційно почнеться у столиці Франції, ризикує стати найскандальнішою в історії».

Тобто ситуація така. Олімпіада ще офіційно не стартувала, але вона вже має стати «найскандальнішою в історії». Майже як у старому одеському анекдоті. Мама – синові: «Синку, щодо дівчат – дуже не вередуй. Ти ж знаєш, кого б ти не вибрав, вона мені ВЖЕ не до вподоби».

ДЛЯ РФ ГОЛОВНЕ, ЩО ЦЕРЕМОНІЯ ВІДКРИТТЯ – ПРОТИЗАКОННА

Ну й церемонія відкриття. В усьому світі вона зумовила різні емоції, великі суперечки. (Щиро скажу, мені сподобалася). І це нормально. Але російська реакція була, таки-так, «найскандальнішою в історії». І це не про спікера Володіна, спікерку Захарову, топпропагандиста Соловйова, «іже з ними». Там – банальне бубніння про «ганьбу та приниження», «ЛГБТ-знущання», «сатанізм».

Справді вразила реакція Дмітрія Пєскова. От що він сказав, коли його попросили прокоментувати «скандальні елементи церемонії»:

«Це огидно, а головне – це заборонено згідно із законом у нашій країні».

Чудова заява. Поки весь світ сперечається, прессекретар російського диктатора зумів виокремити дійсно найголовніше. Справа не в тому, що «сподобалось – не сподобалось», а в тому, що російським законодавством це ВЖЕ заборонено!

І от ще далі пєсковське: «Можна тільки радіти, що наші глядачі цього не бачили». Це взагалі одна з найбільш поширених реакцій Z-пропагандистів на церемонію відкриття Олімпіади-2024: «Як добре, що ми цього не бачили!». Геніальний, якщо вдуматися, вислів, видатний внесок у скарбницю світової софістики. Звідки ж знаєте, що «добре», якщо не бачили?.. Чи це варіант цнотливого глядача порнухи: «Яка ж гидота… Поставте, будь ласка, ще раз».

Утім, здається, в якийсь момент до пропагандистів і творців темників дійшло, що вони трохи перебирають міру. Адже Париж-2024 – не Лос-Анджелес-1984 хоча б тому, що 15 російських спортсменів там все ж таки беруть участь, і «дивно вдавати, що нас (тобто їх, росіян, – ред.) зовсім не цікавить, що з ними (тобто російськими атлетами, – ред.) буде в Парижі».

І ось уже текст пропутінського яструба гросмейстера Сергія Карякіна, який називає ту п’ятнадцятку «безликими безхатьками», ховають усередину номера «Спорт-Експреса». А тенісиста Євгена Кафельникова з матеріалом про них же «Нашими спортсменами треба пишатися. Вони не “бомжі” й не “зрадники”» друкують на першій сторінці.

А «Советский спорт» йде ще далі. І дає «надсміливу» статтю, пропонуючи повболівати за колишніх росіян, які тепер виступають під прапорами інших країн: «Відкривайте: свої! Повний список "не наших" росіян на Олімпіаді в Парижі. Їх – 59.  Крім 15 “нейтральних”».

Проте такі матеріали, які злагоджено вийшли в двох головних спортивних виданнях Ерефії, – не більше, ніж окозамилювання, «лібералізм по-путінськи». (Нагадаю, як приклад, дещо з іншої сфери: для Путіна «український націоналіст» – це… Віктор Медведчук, а всі, що далі, – то вже нацисти).

РОСПРОП: «ФРАНЦІЯ НЕ ЗМОГЛА», «ЄВРОПА ДОСАМОВИРАЖАЛАСЯ»

Якщо ж говорити про справжню позицію Кремля щодо паризької Олімпіади, то треба дивитися «РИА Новости». Тут вона залишається незмінно й однозначно негативною.

От матеріал «Франція не змогла» Ірини Алксніс (27 липня):

«Загалом образ тотально невдалої Олімпіади – з брудними водами Сени, тюремно перекритим Парижем, кричущим вуличним криміналом (якому зовсім не заважають драконівські заходи безпеки), а тепер ще й диверсіями – був створений Іграм ще до їхнього офіційного початку».

Дивовижно, наскільки точно це збігається не тільки за стилістикою, але й за набором окремих аргументів із паризькими «жахами» «Спорт-Експреса» та «Советского спорта».

А от початок тексту «Європа досамовиражалася» Володимира Корнілова (29 липня):

«Уже кілька днів світ бурхливо обговорює нудотне шоу потворних трансвеститів під час церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі <…> Образа релігійних почуттів віруючих, сексуалізація Олімпіади, демонстрація відвертої порнографії перед багатомільйонною аудиторією, у якій також діти, – це лише "свобода самовираження", яка є невід'ємною частиною ліберального суспільства Європи».

Як бачимо, у цьому брехливому чорносотенному колі, де слово «ліберальний» – лайка, причому брутальна, усе стабільно. Тобто – ніяких поступок сатанинським Олімпійським іграм!

Але є ще один сюжет, який багато що об’єднує.

Фото: AA

ФРАНЦІЯ ЗРОБИЛА ВСЕ, ЩОБ БЕЗЛАДИ ЄВРО-2016 НЕ ПОВТОРИЛИСЯ

Уже напередодні Олімпіади стало відомо, що в Париж не пускають так званих російських журналістів. Спочатку найбільш відомим став недопуск групи з філіалу «РИА Новости Спорт». Потім – працівників «Известий», «Российской газети» тощо. І от нарешті в неділю з’явилася інформація про випровадження з Парижа чотирьох працівників ТАСС, які вже встигли отримати акредитації, заїхати туди та почати щось робити.

Пояснення таких дій було лаконічне, але прозоро зрозуміле – посилання на статтю з Кодексу внутрішньої безпеки Франції. ТАСС назвав таку аргументацію «вельми туманною». Насправді ж на тлі диверсій, які сталися разом з Олімпіадою (а також тривали і тривають в Європі останніми місяцями), рішення цілком зрозуміле й логічне.

Крім того, один відомий журналіст зі «Спорт-Експреса», який на час Олімпіади пішов у відпустку (мабуть, щоб зберегти собі нерви і не писати жорстку «заказуху»), подав цікаву інфу. Виявляється, низка російських видань в теорії отримали акредитації, що мали бути надіслані до Москви. Але на практиці вони туди не надійшли. І ці люди також не змогли виїхати до Парижа-2024.

У зв’язку з цим от що пригадується… Ні, вже не Лос-Анджелес-1984, а Євро-2016, яке проходило у Франції. Воно запам’яталося не тільки цікавими матчами та перемогою Португалії, а й бійками фанатів, такими жорстокими, яких не бувало на інших Євро, ні до того, ні після.

Тоді, схоже, це мало просте пояснення. В умовах гібридної війни проти України, після «мирного» Сочі-2014 та в очікуванні «мирного» футбольного російського Мундіалю-2018 для пропагандистського контрасту Кремлю був потрібний великий турнір з демонстрацією неоковирно безглуздих проявів дикунства. Жертвою було обрано французьке Євро-2016.

Імовірно, щось подібне до цього планували й тепер, але не так сталося, як гадалося. І виконавців диверсій, які обіцяли, що Франція «надовго запам'ятає цю Олімпіаду», частково затримали. І медіапрацівників, які мали цю наперед «тотально невдалу Олімпіаду» яскраво та масштабно висвітлювати, у Париж масово не пустили.

Утім, усе тільки почалося. І за розвитком олімпійського сюжету в роспропівському варіанті варто слідкувати далі. Бо, як подав «Спорт-Експрес» на першій сторінці (чи «дотепно», чи відверто) репортаж про відкриття турніру, – «Париж під вогнем».

Олег Кудрін, Рига

Перше фото: AA