Афганську спортсменку-біженку дискваліфікували на Олімпіаді через напис Free Afghan Women

Афганську спортсменку-біженку Маніжу Талаш, яка бере участь у змаганнях із брейкінгу, дискваліфікували на Олімпіаді-2024 у Парижі через напис на її накидці Free Afghan Women ("Свободу афганським жінкам").

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Талаш під час попереднього відбору одягнула світло-блакитну накидку, на якій великими білими літерами було написане гасло.

Політичні гасла і заяви заборонені на Олімпійських іграх, і пізніше керівний орган брейкінгу заявив, що 21-річна спортсменка була дискваліфікована "через демонстрацію політичного гасла на своєму вбранні". Цю ж інформацію підтвердили в заяві Всесвітньої федерації танцювального спорту.

Талаш втекла з Афганістану після того, як Талібан почав захоплювати владу в 2021 році, зараз вона живе в Іспанії і представляє команду біженців на іграх як B-girl.

Ігри в Парижі - це вже третя Олімпіада, в якій бере участь команда біженців. 37 спортсменів змагаються в 12 видах спорту, включаючи легку атлетику, бадмінтон і бокс.

Афганістан представлений командою з трьох жінок і трьох чоловіків, що є значною мірою символічним кроком МОК як послання країні, яка за правління талібів обмежила доступ жінок і дівчат до спорту і спортзалів.

Голова Національного олімпійського комітету Афганістану (НОК), визнаного МОК, та його генеральний секретар наразі перебувають у вигнанні.

Читайте також: Кенії повернули «срібло» Олімпіади у бігу на 5000 метрів

Як повідомляв Укрінформ, 9-10 серпня у Парижі проходять перші олімпійські змагання з брейкінгу. Україну на змаганнях з брейкінгу представляють Катерина Павленко, Анна Пономаренко і Олег Кузнєцов.

Фото: Ezra Shaw/Getty Images