НБУ випускає пам'ятну монету «Абсолютний» на честь чемпіона світу Олександра Усика

Фото

Національний банк України вводить в обіг пам'ятну монету "Абсолютний", присвячену перемозі українського боксера Олександра Усика, який у травні 2024 року став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі, об'єднавши чотири чемпіонські пояси.

Про це повідомляє Нацбанк, передає Укрінформ.

"У День захисників і захисниць України голова Національного банку України Андрій Пишний спільно з українським боксером Олександром Усиком презентували пам'ятну монету "Абсолютний", - йдеться у повідомленні.

Фото: НБУ

Зазначається, що монета номіналом 5 гривень присвячена перемозі Усика, який у травні 2024 року вперше за останні 25 років став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі, об'єднавши чотири чемпіонські пояси.

Монета виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед". На аверсі зображено традиційний кримськотатарський орнамент, що символізує кримське коріння Усика.

На реверсі представлено стилізований образ чемпіона на тлі монумента «Батьківщина-мати». Внизу ліворуч і праворуч від силуету чемпіона написи: 18.05.2024 (дата проведення бою), Абсолютний і Undisputed (титул, який виборов спортсмен).

Читайте також: Стала відома дата реваншу Усик - Ф'юрі

Тираж монети становить до 50 тисяч штук. Придбати її можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та у банках-дистриб'юторах.

"Назва монети – "Абсолютний" – увібрала в себе досягнення і Олександра Усика, і наших спортсменів, і всіх українців, які прагнуть до Перемоги, й найбільше – захисників та захисниць", - наголосив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня 2024 року Національний банк України ввів в обіг пам'ятну монету "Сергій Параджанов", присвячену 100-річчю від дня народження видатного режисера.

Перше фото: Фейсбук Олександра Усика