При Держспецзв'язку запрацював центр реагування на кіберзагрози

Оновлено

Оперативний центр раннього виявлення та реагування на кібербезпеки розпочав роботу при Державній службі спеціального зв'язку і захисту інформації.

Про це заявив секретар Раді національної безпеки і оборони Олександр Турчинов на відкритті Центру реагування на кіберзагрози, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Сьогодні ми відкриваємо центр реагування на кіберзагрорзи, який фактично стає ядром кіберзахисту нашої країни. Цей центр не просто спостерігає за розвитком кіберінцидентів та розвитком кібератак тощо, а він на ранніх стадіях їх виявляє і забезпечує їх швидку локалізацію", - сказав Турчинов.

Він додав, що залежно від масштабів кібератаки Центр реагування зможе додатково "підтягувати" необхідні ресурси або Держспецзв'язку, або кіберпідрозділів Служби безпеки України чи Національної поліції.

Читайте також: ЦРУ очікує на втручання РФ під час нового волевиявлення в США

"Тобто фактично це координуюче і управляюче ядро, яке не тільки зможе блокувати розвиток кіберінциденту, а й проводити в мережах розвідку і виявляти небезпечні програми, шкідливі віруси ще до того, як вони почнуть активно діяти", - наголосив секретар РНБО.Він підкреслив, що для побудови центру використано "найкращі технології кіберзахисту, які є у світі", а на його базі є навчальні підрозділи, які забезпечать підготовку кадрів як для СБУ, так і для Нацполіції. 

Турчинов поінформував, що нова структура співпрацюватиме з аналогічними центрами країн НАТО, завдяки чому значно покращиться реагування на кіберінциденти за рахунок обміну інформацією і "підтягування" обчислювальних потужностей. 

 Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Леонід Євдоченко у присутності журналістів запустив роботу центру, зазначивши, що до існуючих сьогодні у світі подібних систем "включається ще один центр, розташований у місті Києві".

Як зазначили у Держспецзв’язку, CRC побудовано на базі найновітніших досягнень у сфері кібербезпеки як вітчизняних, так і провідних ІТ-компаній світу. Розроблена на рівні кращих світових аналогів сучасна технологічна та аналітична системи Центру “закономірно претендують на звання найпотужніших в європейському співтоваристві”. Завдяки втіленим у  CRC унікальним технологічним рішенням Держспецзв’язку здатен з високим ступенем точності здійснювати у режимі “24/7” раннє виявлення аномальних активностей  та потенційно небезпечних подій у системах та мережах, підключених до інтернету.

Фото на першій сторінці: Reuters