Бельгійські вчені пропонують замінити вершкове масло "комашиним жиром"

Вчені з бельгійського університету в Генті винайшли спосіб заміщення вершкове масло жироподібними речовинами, видобутими з комах.

Таке повідомлення оприлюднило видання flandersnews.be.

«Вчені з Університету в Генті досягли успіху у заміні масла на жир, виготовлений на основі комах, який є більш здоровою та ефективною альтернативою. Люди з контрольної групи, які скуштували перепічку та вафлі, виготовлені з використанням «комашиного жиру», не змогли помітити різницю у порівнянні з оригіналами, що виготовлені з використанням звичайного масла, ані за текстурою, ані за кольором, ані за смаком», - йдеться у повідомленні.

Біоінженер Жоакім Шоутетен переконаний, що невдовзі «комашиний жир» буде доступним у широкому продажу у супермаркетах. Зараз ця речовина коштує чимало, бо обсяг виробництва є невеликим, але це може змінитися із зростанням обсягу. Наразі дослідники вивчатимуть реакцію споживачів на нову пропозицію.

Як стверджують бельгійські вчені, «комашиний» жир легко засвоюється організмом людини, має антибактеріальний та антимікробний ефект, може нейтралізувати мікроби, бактерії та грибки у людському тілі.

Читайте також: Вчені "розшифрували" ракові клітини - дослідження тривало понад 10 років

Також автори винаходу наполягають, що заміна вершкового масла «комашиним жиром» сприятиме збереженню довкілля, оскільки екологічний вплив на навколишнє середовище комах значно менший за відповідний «ефект» від корів. Крім того, велику кількість комах може легко виростити у Європі просто у місцях споживання, що знизить витрати на транспортні послуги.

Зауважується, що така практика дозволила би знизити обсяги сільськогосподарського імпорту. Зараз певна кількість молока та супутніх продуктів імпортуються в ЄС з третіх країн.