Чотирьом колишнім «беркутівцям» із Севастополя оголосили підозру у держзраді

Колишньому командиру автотранспортного взводу спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ України «Беркут» у Севастополі і ще трьом «беркутівцям» повідомили про підозру у державній зраді.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, колишні правоохоронці упродовж січня-лютого 2014 року брали активну участь у незаконній протидії мирним акціям протесту у Києві. Після повернення до Севастополя вони протиправно заволоділи кількома десятками одиниць автоматичної вогнепальної зброї, яка зберігалась за місцем дислокації спецпідрозділу.

З 27 лютого по 20 березня 2014 року за попередньою змовою з представниками РФ та іншими особами, які надавали допомогу росіянам у підривній діяльності проти України, вони використали цю зброю під час блокування автошляхів між Кримом і Херсонською областю.

Підозрюваним інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, а також заволодіння вогнепальною зброєю шляхом зловживання своїм службовим становищем (ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 262 Кримінального кодексу).

Читайте також: Справи Майдану: ексберкутівець отримав сім років за побиття і затримання активістів

Як повідомляв Укрінформ, Державне бюро розслідувань скерувало до суду справу екскомандира загону особливого призначення «Беркут» управління МВС у Севастополі.

Під його керівництвом підлеглі 18-20 лютого 2014 року застосували табельну вогнепальну зброю, спецзасоби й надмірне фізичне насильство до учасників мирної акції протесту на Майдані у столиці. Вони вчинили умисні вбивства та завдали протестувальникам тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Після цих подій фігурант разом з підлеглими повернувся до Севастополя із привласненою вогнепальною зброєю. Надалі він перейшов на бік росіян, забезпечував чергування з вогнепальною зброєю на блокпостах при в’їзді до Криму, перешкоджав виїзду представників державної влади та правоохоронних органів України, фактично встановивши кордон з материковою частиною держави.

Чоловік призначався на різні керівні посади у незаконно створених на тимчасово окупованій території АРК правоохоронних органах, зокрема командира ОМОНу «Беркут» УМВС Севастополя, начальника управління Росгвардії Севастополя, заступника начальника ГУ Росгвардії в «Республіці Крим», депутата Севастопольської міської ради.

У жовтні 2020 року його обрали сенатором Ради федерації Федеральних зборів РФ від Севастополя.

Читайте також: Ексначальника «Беркуту» з Криму судитимуть за силовий розгін Майдану

4 жовтня 2022 року на засіданні Ради федерації РФ у Москві зрадник голосував за «прийняття до складу РФ» тимчасово захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Фото ілюстративне