Суд РФ відмовив у звільненні з-під варти тяжкохворого політв'язня Амета Сулейманова

Апеляційний суд РФ відмовив у звільненні з-під варти політв’язня Амета Сулейманова, засудженого до 12 років ув'язнення, незважаючи на наявність у нього двох захворювань, які входять до переліку несумісних із умовами ув'язнення.

Про це «Кримській солідарності» повідомила захисниця Ліля Гемеджі, яка представляла інтереси Сулейманова у суді, передає Укрінформ.

«Фрунзенський районний суд Володимира відмовив у звільненні кримського мусульманина Амета Сулейманова з Бахчисараю, засудженого до 12 років ув'язнення, незважаючи на наявність у нього двох захворювань, які входять до переліку несумісних із умовами ув'язнення», - йдеться у повідомленні.

Фото: Кримська солідарність

«Наш аргумент також полягав у тому, що медичний висновок, який після переведення мого підзахисного до в'язниці №2 у Володимирі незаконно зробила ФСВП, носить суперечливий характер. Дані дослідницької частини, висновки, зроблені вузькими фахівцями, наприклад кардіологом, суперечать загальним висновкам, що зробили лікарі, які підписали цю експертизу», - розповіла Гемеджі.

Вона наголосила, що коди міжнародної класифікації хвороб (МКБ), які написали вузькоспеціалізовані лікарі, повністю збіглися з тими хворобами, з якими ув'язнений не може перебувати у в'язниці.

Читайте також: Амет Сулейманов і його велике серце. Історія ув’язненого Кремлем громадянського журналіста з Бахчисарая

«Ми відправили інший медичний висновок із зазначенням діагнозів та аналізів Амета Сулейманова до незалежної експертної організації. Вона підтвердила доводи сторони захисту про те, що Сулейман має захворювання, з якими він підлягає звільненню від покарання. Але суд проігнорував це», — додала юристка.

Гемеджі також зазначила, що суд відмовив захисту у допиті лікарів, які складали медичний висновок на стадії судового розгляду у першій інстанції, та у допиті судового експерта, який виконав незалежну експертизу.

Зазначається, що захист планує подати касаційну скаргу на рішення суду Фрунзе і оскаржити незаконний медичний висновок ФСВП в адміністративному порядку.

За словами юристки, з моменту взяття під варту стан Сулейманова «суттєво погіршився». Так, у нього з'явилося нове захворювання – гіпертонічна ангеопатія сітківки ока.

«Це говорить про те, що на тлі постійного високого тиску відбуваються зміни у зорі. Він не може довго читати, писати, у нього постійно сльозяться очі. Почастішали випадки, коли після сну він виявляє в носі запеклу кров і подушку в крові. Йому не проводять адекватного медичного обстеження та не призначають препарати, лише збивають симптоми», — пояснює Гемеджі.

У тому числі через відсутність необхідних кадрів, кардіологів і ревматологів, Сулейманову не проводять біцилінотерапію, яку раніше призначав кардіолог. Це лікування політв'язень має отримувати до кінця життя, додала захисниця.

Також він не мав можливості самостійно вимірювати тиск і вносити дані до щоденника самоконтролю, щоб на їх основі приймати потрібні препарати. Сулейманова не виводять на прогулянки, які потрібні йому через артроз нижніх і верхніх кінцівок, що стрімко розвивається.

«При такому підході термін життя Сулейманова істотно скорочується. Наразі він може доходити максимум до п'яти років. Але з урахуванням погіршення якості життя термін може закінчитися набагато швидше, ніж написано наприкінці. Ми робитимемо все, щоб досягти звільнення Амета. Щоб це не сталося, коли буде пізно», - сказала Гемеджі.

Як повідомлялося, 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ (Участь у діяльності терористичної організації) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір». Адвокатка Ліля Гемеджи назвала вирок «смертельним», оскільки Амет Сулейманов має серйозні проблеми зі здоров’ям, йому рекомендована заміна серцевого клапана.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у кримського політв’язня Амета Сулейманова погіршується стан здоров‘я.