У Зеленського закликали світ відреагувати на знищення окупантами храмів ПЦУ у Криму

Представництво Президента в Криму засудило демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України в Євпаторії і закликало міжнародної спільноту відреагувати на переслідування ПЦУ в тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті представництва, передає Укрінформ.

"Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засуджує абсолютно незаконні дії підконтрольних окупаційній адміністрації Російської Федерації в тимчасово окупованому Криму так званих правоохоронних органів щодо демонтажу 21 липня в Євпаторії Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України", - наголошується у зверненні.

У представництві нагадали, що боротьба парафії в ім’я Пречистого образа Божої Матері “Неопалима Купина” м. Євпаторія та Управління Кримської Єпархії ПЦУ за храм триває від початку окупації півострова Росією. Окупаційна адміністрація звернулась до “суду” по дозвіл на знесення храму.

Весь цей час на Кримську єпархію ПЦУ з боку окупаційної адміністрації РФ чиниться адміністративний, судовий та силовий тиск з метою припинення її діяльності та витіснення за межі тимчасово окупованого півострова. "Наслідком такого тиску стало різке зменшення парафій та священників: до початку окупації в Криму налічувалось 49 релігійних громад (парафії, місії, братства, монастир), а до початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну їх залишилось уже лише 7", - констатували у представництві.

Водночас, як наголошується, окупанти системно знищують українську ідентичність на окупованому півострові, і тиск на ПЦУ в Криму є частиною цієї протиправної практики. Зокрема, у травні 2023 року окупанти остаточно захопили Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі. А 8 квітня цього року за рішенням окупаційної адміністрації було демонтовано баню цього собору.

Читайте також: Захоплення та знищення храмів у Криму мають бути кваліфіковані як воєнні злочини - ПЦУ

"Представництво наголошує, що знищення Православної церкви України в Криму, штучне витіснення священників за межі півострова та послідовні переслідування громадян України на території окупованого півострова за релігійними та етнічними ознаками є порушенням норм міжнародного права", - йдеться у заяві.

Зокрема, це порушує Женевську конвенцію (IV) про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє насильницьке переміщення, депортацію або переселення цивільного населення окупованої території; Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, який гарантує свободу думки, совісті та релігії; Європейську конвенцію з прав людини.

Крім того, у представництві нагадали, що Європейський суд з прав людини у рішенні від 25 червня у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)” вказав на численні порушення Росією прав людини, зокрема права на свободу релігії.

"Закликаємо міжнародне товариство й світову релігійну спільноту засудити злочинні переслідування в окупованому Криму Православної церкви України та протиправне знищення її храмів та відреагувати на чергові порушення тих же прав, щодо яких уже є рішення ЄСПЛ у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)” щодо їх протиправності", - наголосили в представництві Президента в АРК.

Своєю чергою митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент у своєму відеозверненні, опублікованому на Телеграм-каналі журналіста Андрія Цаплієнка, назвав демонтаж останньої української церкви в тимчасово окупованому Криму "однією з ознак геноциду українців". Він звернувся до Верховної Ради та до міжнародної спільноти з закликом відреагувати на спробу знищення присутності українського етносу на півострові, а також просить Президента винести це питання на розгляд Ради національної безпеки і оборони.

Як повідомлялося, у тимчасово окупованому Криму російські загарбники розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України в Євпаторії.