«Суд» РФ продовжив арешт фігурантам «справи кримських мусульман» із Джанкоя

Російський «суд» продовжив арешт у СІЗО учасникам «першої джанкойської групи Хізб ут-Тахрір», попри відсутність одного з них на засіданні - Ріната Алієва.

Про це «Кримській солідарності» повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає Укрінформ.

«Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив арешт у СІЗО «першої джанкойської групи Хізб ут-Тахрір», попри відсутність одного з кримськотатарських активістів із цієї справи, Ріната Алієва, на засіданні», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що політв'язні залишаться в СІЗО до 29 листопада, окрім Сеітяги Аббозова, який перебуває під домашнім арештом.

За словами Курбедінова, на суді головуючий оголосив рапорт із СІЗО-1 Ростова-на-Дону, в якому йшлося про те, що Рінат Алієв «симулює хворобу і не бажає виходити з камери». У перерві адвокати з'ясували в учасників справи, що кримськотатарський активіст сильно захворів через вірусну інфекцію в СІЗО.

«Він захворів настільки сильно, що не може встати з ліжка і почитати намаз», - передав Курбедінов слова активістів.

Адвокати та їхні підзахисні вимагали перенести судове засідання. Після півгодинної перерви до суду надійшов ще один рапорт від медиків ФСВП, які заявили, що Алієв «не скаржився на здоров'я».

«Суд вирішив, що цього (документа) достатньо, і продовжив засідання», - додав Курбедінов.

У процесі прокурор просив продовжити фігурантам справи, у тому числі відсутньому Рінату Алієву, запобіжний захід. І хоча захист заявляв, що тримання учасників справи під вартою протягом двох років необґрунтоване, і є більш м'який захід у вигляді домашнього арешту, суд цей аргумент до уваги не взяв і не змінив умови утримання кримськотатарським активістам.

Також головуючий Південного окружного військового суду відмовився допустити дружин Вілена Темер'янова та Енвера Кроша у процес як громадських захисниць.

«Суд заявив, що дані клопотання (про допуск у процес) необґрунтовані, хоча, за законом, достатньо лише заяви та бажання наших підзахисних. Закон не передбачає особливих умов та вимог до таких захисників», - пояснив Курбедінов.

Суд оголосив перерву у процесі до 25 вересня. Наступного разу сторона звинувачення продовжить надавати докази.

Читайте також: Кримського політв'язня Зекір’яєва утримують в зоні для «злісних порушників» у російській в'язниці

Як повідомлялося, у серпні 2022 року під час масових обшуків у Джанкойському районі Криму заарештували шістьох кримських татар: Енвера Кроша, Вілена Темер'янова, Ріната Алієва, Мурата Мустафаєва, Сеітяга Аббозова та Едема Бекірова. Окупанти закидають їм участь в ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії, однак вільно діє на території України. Cудять затриманих за статтею про тероризм.

Раніше Укрінформ повідомляв, що російський апеляційний «суд» не задовольнив скарги захисту на продовження арешту фігурантам "першої джанкойської групи Хізб ут-Тахрір" та залишив їх у СІЗО Ростова-на-Дону.