Україна не може гарантувати МАГАТЕ, що ядерні матеріали на ТОТ використовуються у мирних цілях

Україна не може гарантувати, що ядерні матеріали, які знаходяться на окупованих росіянами територіях, будуть використовуватися виключно у мирних цілях.

Про це заявив голова Держатомрегулювання (ДІЯРУ) Олег Коріков на зустрічі з заступником гендиректора МАГАТЕ – керівником департаменту гарантій Массімо Апаро, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу інспекції.

«Україна залишається відповідальною та транспарентною стороною Угоди про гарантії. Однак ми не можемо гарантувати використання виключно у мирних цілях тих ядерних матеріалів, що знаходяться на територіях, які є окупованими військами РФ», - зазначив Коріков.

Повідомляється, що Коріков та Апаро обговорили продовження застосування гарантій МАГАТЕ до ядерних матеріалів на Запорізькій АЕС та проведення інспекторами агентства чергової верифікації ядерних матеріалів на окупованій атомній станції.

Читайте також: Росіяни не допустили експертів МАГАТЕ всередину градирні ЗАЕС - Міненерго

Крім того, сторони розглянули стан виконання вимог Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та Додаткового протоколу до цієї Угоди.

Як повідомлялося, співробітники МАГАТЕ фіксували присутність на захопленій Росією Запорізькій атомній електростанції озброєних людей та військової техніки.

У серпні окупанти влаштували пожежу на одній із градирень ЗАЕС. За оцінкою МАГАТЕ, після пожежі градирня потребує демонтажу.