Росія продала з окупованих територій України зерна на $6 мільярдів

Росія налагодила масове вивезення зерна із тимчасово окупованих територій України, яке обчислюється мільярдами доларів. Зокрема Москва розплатилась із Іраном українським збіжжям за поставки балістичних ракет.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times із посиланням на The Wall Street Journal.

Зазначається, що перші партії відібраного в українських фермерів урожаю були відправлені на зовнішній ринок уже влітку 2022 року. Згодом було налагоджено масове вивезення зерна, яке вже обчислюється мільярдами доларів. Цим зерном Росія, зокрема, розрахувалась із Іраном за постачання ракет.

Як пише WSJ, російські окупанти або захоплюють урожай, або купують його за низькими цінами, часто проти волі фермерів. До бізнесу залучені державні компанії, включаючи Об’єднану суднобудівну корпорацію (ОСК); компанію, пов’язану із іранським Корпусом вартових Ісламської революції; фірму кримського бізнесмена Михайла Ганаги «Агро-фрегат», який торгує із Сирією та Ізраїлем, та інші.

У матеріалі йдеться, що оцінити масштаби торгівлі, яка переважно ведеться на чорному ринку, складно. За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, напряму на міжнародні ринки із окупованих українських територій було відправлено морським шляхом не менше 4 млн т зерна та іншої продукції, що принесло загарбникам 800 млн дол. прибутку. Головним портом експорту цієї продукції став Севастополь в анексованому Криму, однак вона також вивозиться із окупованих Бердянська та Маріуполя.

Російська влада цього року сама повідомила, що в першому півріччі відправила із Маріуполя до Туреччини 15 кораблів із 81 000 т пшениці. Водночас у МЗС Туреччини прокоментували, що прийом суден із продукцією з окупованих територій в країні заборонений, а турецька влада співпрацює з Києвом у боротьбі з незаконною торгівлею.

Три судна, які експортували великі обсяги незаконного зерна, через низку компаній належать ОСК, свідчать дані влади США. Однак великі обсяги також відправляються малими суднами або сушею до Росії, звідки вони вже продаються на міжнародному ринку. Згідно з оцінкою українського видання «Тексти», яке займається збором даних і розслідуваннями, загальна вартість зерна, вивезеного Росією з окупованих територій, може сягати 6,4 млрд дол.

Водночас іранські політики стверджують, що нещодавні постачання балістичних ракет Росії були здійснені в обмін на зерно. Тегеран купує у Криму ячмінь по 140 доларів за тонну, зі знижкою 34% порівняно з ринковими цінами, сказала WSJ Катерина Яресько, аналітик київського некомерційного проєкту SeaKrime, який відслідковує нелегальні поставки з Криму.

Читайте також: Генсек ООН зреагував на обстріл судна із зерном у Чорному морі

Крім цього, аналітики проєкту Bellingcat виявили рейси кількох суден, які відправлялися із зернового терміналу Севастополя в Іран та Сирію, а також кілька візитів в Іран Ігоря Рудецького, який є гендиректором компанії «Морський інжиніринговий технополіс «Сі Мейкер». Рудецького також пов’язують із компанією «Аваль», севастопольська філія якої здійснює операції на зерновому терміналі «Авліта».

Як повідомляв Укрінформ, 11 липня СБУ затримала в акваторії Одеської області іноземне вантажне судно і його капітана, який допомагав російським загарбникам вивозити з тимчасово окупованого Криму українське зерно.