Насильно вручені жителям ТОТ російські паспорти не мають жодної сили - Мін’юст

У Міністерстві юстиції нагадують, що паспорти РФ, насильно вручені українцям на тимчасово окупованих територіях, не мають жодної юридичної чинності.

Про це Мін’юст повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору - практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян. Особи, які вчинили суспільно небезпечне діяння з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності», - йдеться в повідомленні.

У Мін'юсті нагадують, що ст. 40 Кримінального кодексу України, забезпечує таким особам - за наявності доказів застосування психічного примусу - повний правовий захист у судовому порядку.

Читайте також: Росіяни на окупованих територіях запроваджують новий статус для жителів без паспорта РФ

Серед заходів, які вживаються агресором на ТОТ, - насильницька русифікація громадян України. Максимальних страждань Росія завдає мирному населенню, адже наявність українського паспорта розцінюється як акт протесту, вказують у Мін'юсті.

«Так, за надскладних умов проживання в окупації, місцеві жителі вимушені взяти російське громадянство. Водночас інформуємо, що такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій», - наголошують у відомстві.

Зазначається, що насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Читайте також: Кремль планує до кінця року «паспортизувати» всіх жителів ТОТ - Центр нацспротиву

«Відповідальність за діяння, вчинені під примусом або внаслідок страху за своє життя, не може бути рівнозначною відповідальності за дії або бездіяльність тих, хто свідомо підтримує ворога», - пояснюють у Мін'юсті.

Як повідомлялося, у Центрі національного спротиву заявили, що обов’язкова флюорографія мешканців ТОТ стала знаряддям для примушування українців до отримання паспортів РФ.