Україні вдалося повернути з окупації ще сімох дітей

Фото

В України з тимчасово окупованих територій вдалось повернути сім дітей в рамках ініціативи Президента України Bring Kids Back UA.

Як передає Укрінформ, про це керівник Офіса Президента Андрій Єрмак повідомив у Телеграмі.

"Їх вік – від 3 до 17 років. Тривалий час вони та їх родини провели на тимчасово окупованих територіях України. Сім’ї зіткнулися з переслідуваннями: дорослих змушували неодноразово проходити допити, дітей – відвідувати "уроки патріотичного виховання" та інші громадські заходи, спрямовані на поширення серед молоді російських пропагандистських наративів", - зазначив Єрмак.

За його словами, якщо українці відмовлялися отримувати паспорт РФ – їм унеможливлювали працевлаштування та доступ до медичних послуг. Російська влада погрожувала позбавити українців батьківських прав, якщо діти не ходитимуть у російську школу.

"Факт того, що він продовжує навчатися онлайн в українській школі, 17-річний Даніїл з Луганщини приховував заради безпеки своєї сім’ї. Незважаючи на всі ризики, хлопець отримав свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти. Наразі він мріє вступити у Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України", - розповів Єрмак.

Читайте також: У Покровську під щоденними обстрілами перебувають 82 дитини, у Костянтинівці - 368

Як у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, дітей іх чотирьох родин вдалось повернути із Херсонської, Запорізької та Луганської областей.

За словами Лубінця, насамперед діти потребують влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції. Тож держава спільно з відповідальними громадськими та благодійними організаціями надаватимуть все необхідне для того, аби забезпечити стабільне середовище для зростання маленьких українців.

"Якщо ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування — обов’язково повідомте про цей факт Національну поліцію України за номером 102. Якщо ж ви переконані, що дитину депортували на РФ, чи вона перебуває на ТОТ, то окрім поліції варто повідомити й нас — Офіс омбудсмена", - додав Лубінець.

Звертатись можна за наступними контактами: гаряча лінія 0 800 50 17 20 — у межах України, 044 299 74 08 — для дзвінків з-за кордону, електронна адреса — hotline@ombudsman.gov.ua

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня на підконтрольну Україні територію в межах ініціативи Президента України Володимира Зеленського Bring Kids Back UA з тимчасово захопленої Донецької області вдалося повернути ще трьох дітей та їхню маму.