Серед кримських політв'язнів 60 є батьками багатодітних родин - КРЦ

Серед кримських політв’язнів, які наразі утримуються у російських СІЗО та колоніях, 60 – батьки багатодітних сімей.

Про це повідомила менеджерка Кримськотатарського Ресурсного Центру Зарема Барієва, передає Укрінформ.

"Серед кримських політв’язнів, які наразі утримуються у російських СІЗО та колоніях, 60 – батьки багатодітних сімей", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що окупаційна влада використовує звинувачення в тероризмі як привід для арештів, не надаючи жодних доказів участі в організації, з якою політв’язні не мають жодного зв’язку. Це спрямовано на те, щоб залякати населення Криму та знищити національну ідентичність кримськотатарського народу.

«Після арештів багатодітних батьків ноша повністю лягла на тендітні плечі дружин. За всі роки окупації жоден багатодітний батько не був виправданий або звільнений. На жаль, законодавство РФ працює тільки в один бік. Міжнародне право не працює зовсім. Котрий рік діти в таких сім’ях засинають і прокидаються з фотографіями своїх батьків. Замість того, щоб піклуватися і виховувати своїх дітей, багатодітні батьки відбувають терміни в російських в’язницях за злочини, яких не скоювали. До всього, багато хто з них опинився не за сотні, а за тисячі кілометрів від рідного дому!», – наголосила Барієва.

При цьому вона нагадала, що серйозною проблемою є неможливість для родин політв’язнів побачити своїх близьких. Окупанти не лише позбавляють політв’язнів права на побачення з рідними, а й етапують їх на великі відстані — іноді за тисячі кілометрів від Криму. Щоб відвідати батька, сім’ям потрібно витрачати значні кошти на поїздки та долати великі труднощі. Для дітей це означає роки очікування, перш ніж вони зможуть побачити свого батька, додала Барієва.

Читайте також: Росія обманює світ про становище корінного населення в Криму - Джелял

"Скільки часу має пройти, щоб кожна дитина могла бодай раз на рік відвідати свого батька? Адже, наприклад, політв'язень Сервер Зекірʼяєв має 12 дітей. Окупанти позбавляють такі родини елементарних людських прав — можливості підтримувати зв’язок із рідними", - зауважила вона.

Раніше дружина заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла Левіза Джелялова наголосила, що дружини політв’язнів - героїні, їхній подвиг - у великій підтримці чоловіків.

Як повідомляв Укрінформ, у Криму від початку окупації кількість політв’язнів і переслідуваних Росією досягла 331.