Росія остаточно позбавила громадян України на ТОТ безоплатних ліків - правозахисники

Хворі на цукровий діабет, бронхіальну астму та інші захворювання українці на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) з наступного року не зможуть отримувати безплатні ліки без паспортів РФ.

Про це Східна правозахисна група повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«З 2025 року на окупованих територіях отримати безоплатно пільгові ліки місцевим жителям, які перебувають на диспансерному обліку, буде можливо тільки за наявності паспорта громадянина РФ. Без безоплатних медичних препаратів, у разі відсутності паспорта громадянина РФ, залишаються, зокрема, хворі на цукровий діабет і бронхіальну астму», - йдеться в повідомленні.

З наступного року на ТОТ набувають чинності нові правила пільгового лікарського забезпечення. Щоб отримати ліки, медичні вироби та спеціалізовані продукти лікувального харчування безоплатно, необхідно мати паспорт громадянина РФ; перебувати на диспансерному обліку і бути внесеним до реєстру громадян, які мають право на безоплатне забезпечення ліками.

Читайте також: Росіяни планують налагодити підземне виробництво «Шахедів» на ТОТ - Центр нацспротиву

Внесення до реєстру здійснюють у поліклініці за місцем проживання за підсумком відвідування прийому і постановки на диспансерний облік.

Остання вимога – слід отримати рецепт від лікаря в поліклініці за місцем проживання.

Як повідомляв Укрінформ, загарбники на окупованих територіях запроваджують новий статус для жителів без паспорта РФ.

Фото: Суспільне, ілюстративне