Окупанти засудили жителя Севастополя до 21 року ув'язнення за «держзраду»

Російський "суд" засудив жителя тимчасово окупованого Севастополя до 21 року позбавлення волі за звинуваченням у "державній зраді".

Про це повідомляє "Крим. Реалії", передає Укрінформ.

«Суд у РФ засудив жителя Севастополя до 21 року позбавлення волі за звинуваченням у «державній зраді», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що затриманий у 2022 році 48-річний севастополець нібито співпрацював зі Службою безпеки України, передаючи їй інформацію про місця дислокації та об'єкти військових РФ. Крім того, російські силовики стверджують, що засуджений нібито планував підпал однієї з адміністративних будівель у Севастополі.

Ім'я та прізвище засудженого не називаються, а його публічні коментарі відсутні. Перевірити твердження російських силовиків за допомогою незалежних джерел неможливо.

У Криму та Севастополі з 2014 року не менше 20 громадян України засуджено за звинуваченнями у «шпигунстві» та «диверсіях». Після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії та на окупованих територіях масово переслідують тих, хто виступив проти війни. У 2023 році у РФ як мінімум 98 осіб стали фігурантами кримінальних справ про держзраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До судів надійшло не менше 88 таких справ, і по 50 із них уже винесено обвинувальні вироки, підрахували в "Сибір.Реалії".

Читайте також: Росія висунула голові СБУ Малюку ще одне обвинувачення через вибухи на Кримському мосту

Раніше голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик заявила, що в Криму до політично вмотивованих справ, які стосувалися релігійних переслідувань, додалися обвинувачення в державній зраді або співпраці з іноземною державою.

Вона наголосила, що сьогодні викликає занепокоєння і тенденція, коли РФ судить українських військовослужбовців за сам факт участі у бойових діях, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.