Ректора вишу із захопленого РФ Луганська судитимуть як колаборанта

Керівника «луганського державного аграрного університету» судитимуть за підготовку кадрів для російського агропрому, а також для окупаційного війська.

Про це Третє управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«За колабораційну діяльність у сфері освіти відповідатиме перед законом т. зв. ректор «луганського державного аграрного університету імені Ворошилова». Слідчі СБУ скерували обвинувальні матеріали до суду. Правопорушник із 2020 року керує створеним окупантами «клоном» Луганського аграрного університету», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у 2023 р. установу перейменовано на «федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение» і підпорядковано російському міністерству сільського господарства.

Навчання у виші проводиться за російськими стандартами. З метою формування «єдиного освітнього простору» з РФ ректорат уклав угоди із російськими вишами та забезпечив перепідготовку всього професорсько-викладацького складу в Ростові-на-Дону.

Також на базі «аграрного вишу» готуються «боєздатні кадри» для збройних формувань РФ.

Читайте також: СБУ оголосила у розшук зрадників, які керують підрозділами «правоохоронців» на окупованій Луганщині

Протягом 2,5 року студенти проходять вогневу, тактичну підготовку, отримують «навички керування військовими підрозділами в умовах сучасного бою», їздять на польові збори і згодом отримують спеціальність «командир мотострілкового взводу».

Діяльність очільника окупаційного «університету» кваліфіковано за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Його оголошено у розшук.

Досудове розслідування проводили слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила у розшук зрадників, які керують підрозділами «правоохоронців» на окупованій Луганщині.

Фото: СБУ