Майже 90% громадян вважають, що Крим мають повернути під контроль України

Дослідження

Майже 90% українців вважають, що тимчасово окупований Крим має бути повернутим під контроль України.

Ткі дані оприлюднила постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева на презентації результатів дослідження: "Когнітивна деокупація Криму" у Києві, передає Укрінформ.

"Для нас дуже важливо говорити про територіальну цілісність і повернення всіх наших територій. Це дослідження підтверджує цю тезу. Близько 90% громадян України погоджуються з тим, що Крим має бути повернутим під контроль України", - сказала вона.

За її словами, згідно з результати дослідження, 94% українців не погоджуються з тезою, що Крим завжди був російським і має винятково російське минуле. "В рамках нашої роботи і в рамках Стратегії когнітивної деокупації Криму ми намагаємося розвінчувати ці міфи", - додала вона.

Ташева поінформувала, що, на жаль 58% українців говорять про недостатність знань про Крим, але з іншого боку запит на ці знання сьогодні є достатньо високим.

Також, за її словами, згідно сьогоднішніх опитувань, українці вважають, що не потрібно притягати до відповідальності представників бізнесу, представників медичних та екстрених служб тимчасово окупованого півострова.

Представниця Президента в Криму зауважила, що при формуванні державних політик потрібно обов'язково знати думку українців та розуміти на чому ґрунтується їх бачення.

Читайте також: Сталий мир в Україні неможливий без деокупації територій - Ташева

Участь у дослідженні брали громадяни як на території підконтрольної України, так і громадян, які досі проживають на тимчасово окупованій території Криму. Також проводився моніторинг Телеграм-каналів Криму, додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, представництво Президента в АРК у червні 2023 року презентувало візійний документ "Стратегія когнітивної деокупації Криму", розроблений на основі 22 анонімних інтерв'ю.

Раніше Таміла Ташева заявила, що з наслідками окупації Криму потрібно буде працювати десятиліттями.