Політув'язнена Ірина Данилович страждає від болю, але не отримує необхідної меддопомоги

Політична бранка Кремля Ірина Данилович, незаконно засуджена росіянами в Криму, скаржиться на постійні головні й сердечні болі, після мікроінсульту в неї німіє половина тіла, при цьому жінка не отримує адекватної медичної допомоги.

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

"Як стало відомо..., 45-річна політув'язнена Ірина Данилович, яка відбуває покарання в колонії Ставропольського краю, втратила слух на ліве вухо після отиту. Крім цього, ліва сторона її тіла німіє після мікроінсульту, а також жінка постійно скаржиться на сердечні та головні болі", - йдеться у повідомленні.

У КРЦ зазначають, що якби Данилович була надана своєчасна медична допомога, то всіх цих наслідків можна було б уникнути. Але адміністрація російської колонії ігнорує скарги на погіршення здоров’я, а передача ліків від рідних і волонтерів обмежується лише однією таблеткою.

Правозахисники наголошують, що доступ до медичної допомоги для політув'язненої максимально ускладнений: рецепти на необхідні ліки можна отримати лише від російських лікарів, після жорстокого етапування для обстеження. Жінку перевозять до лікарів у місто Мінводи, що знаходиться за 300 км від колонії, в ізоляторах автозаків («стаканах»), що призводить до ще більшого виснаження.

Як повідомляв Укрінформ, незаконно ув'язнена українська громадянська журналістка та медсестра Ірина Данилович перебуває у російській жіночій колонії у Зеленокумську (Ставропольський край, РФ).

28 грудня 2022 року в тимчасово окупованому Криму її засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу в сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний «суд» Криму у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців. Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

У серпні стало відомо, що в Криму від онкології помер Броніслав Данилович – батько Ірини.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим неодноразово закликало міжнародну спільноту посилити тиск на державу-агресорку та негайно звільнити важкохвору Данилович.

Фото: КримSOS