Організаторку псевдореферендуму на ТОТ Херсонщини засудили до 10 років в'язниці

Голову «виборчкому», яка організувала псевдореферендум на ТОТ Херсонщини, засудили до 10 років. Жінку визнали винною у колабораційній діяльності.

Про це у Фейсбуці повідомило Управління СБУ в Івано-Франківській області, передає Укрінформ.

«На підставі зібраних слідчими СБУ беззаперечних доказів суд заочно виніс вирок голові «виборчкому», який діяв під час окупації правобережжя Херсонщини. Голову «комісії» суд визнав винною в колабораційній діяльності, а саме участі в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Її засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна», - зазначається у повідомленні.

За інформацією СБУ, йдеться про голову «виборчої комісії № 826», яку створили окупанти у захопленому на той час Бериславському районі.

«Під час перебування на «посаді» вона організувала проведення незаконного референдуму РФ щодо «приєднання» регіону до складу Росії. Щоб виконати вказівку Москви, колаборантка залучила дев’ятьох місцевих жителів, з яких у подальшому сформувала склад «виборчкому». Залучити їх у комісію колаборантці вдалося обіцянками заплатити 50 тисяч рублів, втім після референдуму грошову винагороду вони так і не отримали», - додали в управлінні СБУ.

Зазначається, що засуджена особисто агітувала місцевих жителів підтримати фейковий плебісцит і «проголосувати» на користь Кремля. А безпосередньо у дні незаконного референдуму відправляла підлеглих робити подворові обходи приватних помешкань із бюлетенями та виборчими скриньками. Під час таких рейдів членів незаконної виборчої комісії супроводжували озброєні загарбники.

Читайте також: Колаборанта з Луганщини засудили до 9 років ув’язнення

Під час звільнення регіону засуджена втекла разом із окупантами, а її підлеглі залишилися на деокупованому правому березі.

СБУ затримала весь склад незаконного виборчкому. Обвинувальні акти щодо дев’яти його членів передані до суду.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ викрила агента РФ, який коригував ракетні удари по Кіровоградщині.

Фото ілюстративне