У Херсонській облраді розповіли про тиск на пенсіонерів, які не взяли російський паспорт

Ексклюзив

На ТОТ Херсонщини росіяни продовжують тиск на тих, хто не взяв російський паспорт, зокрема на людей пенсійного віку.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, коментуючи інформацію про те, що на ТОТ із 1 січня 2025 року жителі, які не взяли російських паспортів, перестануть отримувати соцвиплати.

«Складається дуже важка ситуація, тому що багато наших громадян, попри все, не взяли російських паспортів. Це – прояв пасивного спротиву. А для людей пенсійного віку ця пенсія наразі – єдине, за що вони можуть придбати предмети першої необхідності, виживати. Наголошу, що забезпечення гуманітарних потреб населення на ТОТ – обов’язок окупантів», - сказав Соболевський.

Він наголосив, що якщо немає російського паспорта, їхнього поліса, дуже складно отримати також медичні послуги. Але навіть якщо мешканці лівобережжя Херсонщини ці папери оформлювали, то не завжди можуть отримати медичні послуги за межами цієї території.

Читайте також: У Криму окупанти відбирають бізнес у тих, хто їм не подобається - активісти

Дуже багато випадків, коли мешканцям Херсонщини відмовляються надавати медичні послуги в тому ж Криму, зокрема в Сімферополі. Їх відправляють назад в область, а там немає кваліфікованих спеціалістів, медичного обладнання для складних операцій. Лікарі, які працюють вахтовим методом на лівобережжі, прибувають переважно з депресивних регіонів Росії. Вони дуже погано ставляться до місцевого населення, особливо коли чують українську мову.

Читайте також: Росіяни продовжують примусову паспортизацію жителів окупованої Луганщини

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.