Стефанчук на саміті у Ризі: Україна ніколи не відмовиться від Криму та інших своїх територій

Фото

Українська держава ніколи не відмовиться від Криму, як не відмовиться і від жодного клаптика тимчасово окупованої української землі.

Про це заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу на ІІІ саміті міжнародної Кримської платформи, передає кореспондент Укрінформу.

«Вже 10 років нас віддаляє від того часу, коли відбулась окупація Автономної Республіки Крим», - нагадав він.

За словами Стефанчука, хоча окупаційна російська влада за ці 10 років зробила все можливе, щоб перетворити Крим на свій військовий плацдарм, змінити його етнічний склад, посіяти серед людей страх і покору - «Крим від України не відділився ні на йоту. Він став ще ближчим, ще дорожчим, ще жаданішим».

«Ми ніколи не відмовимось від Криму, як і не відмовимось від жодного клаптика тимчасово окупованої агресором української землі», - заявив спікер українського парламенту.

Він наголосив, що для України звільнення Криму не має альтернативи, адже це «наша земля і на ній живуть наші люди».

Читайте також: Дії РФ у Криму нагадують радянську окупацію балтійських країн - прем’єрка Латвії

«Кримськотатарський народ мріє також про відновлення справедливості, яким мало б стати визнання його депортації - актом геноциду. Це вже зробили парламенти Латвії, Литви, Канади та Естонії. Прошу за прикладом цих країн розглянути ухвалення аналогічних рішень в інших парламентах», - підкреслив Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, на третій парламентський саміт Кримської платформи, який відкрився сьогодні в столиці Латвії, прибули делегації близько 50 країн, а також делегації шести міжнародних парламентських асамблей.

Міжнародна Кримська платформа була створена у 2021 році як формат для координації та консультацій на рівні держав та урядів, парламентів, міністрів закордонних справ та експертів. Її було створено з метою підвищення обізнаності світових лідерів і широкої громадськості про тимчасову окупацію та анексію Кримського півострова Росією, негативний вплив цього акту на права людини місцевого населення, безпеку в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку та правила, засновані на глобальному порядку.

Два попередні парламентські саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія). На них зібралися парламентарії з різних країн світу та міжнародних парламентських організацій.

Фото: facebook.com/stefanchuk.official