Джелял: Пропозиції окупантам залишити Крим не приведуть до бажаного миру

Пропозиції російським окупантам залишити Крим не приведуть до бажаного миру.

Про це заявив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял на Третьому парламентському саміті Кримської платформи, який проходить у Ризі, передає Укрінформ.

«Будь-які пропозиції залишити Крим окупантові не приведуть до бажаного справедливого миру, якого ми прагнемо досягти», - сказав він.

Джелял нагадав слова Президента Володимира Зеленського, що Україна не торгує своєю землею і не кидає своїх людей. «Тому ми віримо, що вся територія України, включно з Кримом, буде звільнена і докладаємо до цього зусилля», - додав він.

За словами заступника голови Меджлісу, перемога України, а саме звільнення окупованого Криму та відновлення державного суверенітету на півострові мають створити правові умови, які забезпечать захист інтересів корінних народів та всіх громадян України в Криму.

Реінтеграція окупованого півострова в політичний та економічний простір України має передбачати реалізацію корінним кримськотатарським народом права на самовизначення у формі національно- територіальної автономії, наголосив він.

«Автономія, в межах повноважень, визначених Конституцією України, має забезпечувати рівні права для всіх мешканців Криму. Реалізація права кримськотатарського народу на самовизначення у формі національно- територіальної автономії унеможливить будь-які зазіхання Росії та територію українського Криму», - зауважив Джелял.

Читайте також: Стефанчук на саміті у Ризі: Україна ніколи не відмовиться від Криму та інших своїх територій

Від імені Меджлісу кримськотатарського народу він подякував парламентам держав-учасниць Кримської платформи за їхню підтримку України у боротьбі за власну незалежність та територіальну цілісність, за підтримку кримськотатарського народу в боротьбі за відновлення невід'ємних прав корінного народу на рідній землі.

«Особлива подяка парламентам України, Латвії, Литви, Канади, Польщі та Естонії за визнання злочинної депортації кримськотатарського народу у травні 1944 року геноцидом. Вірю, що парламенти інших держав-учасниць Кримської платформи невдовзі ухвалять аналогічні рішення», - додав Джелял.

Як повідомляв Укрінформ, у Ризі відкрився парламентський саміт Кримської платформи за участі близько 50 країн.

Фото: Руслан Стефанчук, Фейсбук