В Україні склали першу підозру російському археологу за знищення культурної спадщини в Криму

Правоохоронці склали першу підозру російському археологу за злочин проти української культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це народна депутатка, заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційні політики Євгенія Кравчук повідомила у Фейсбуці.

«Усім відомо, як росія руйнує, нищить та краде об’єкти культурної спадщини з тимчасово окупованих територій України. Незаконні археологічні розкопки на території Криму – це частина цієї злочинної діяльності», – констатувала вона.

Кравчук наголосила, що всі факти таких протиправних розкопок українські служби належним чином документують у межах окремих кримінальних проваджень.

За її даними, нині встановлено, зокрема, що одному з об’єктів археологічної спадщини за 2014-2019 роки заподіяні збитки на понад 200 млн гривень.

Читайте також: Окупанти порушили автентичність: історик каже, що Ханський палац уже не може увійти до списку ЮНЕСКО

«Також дуже важливо, що зрушилось з місця питання притягнення до відповідальності російських «науковців-археологів». В одному з проваджень складено підозру у вчиненні злочину проти культурної спадщини України російському «археологу», який нищить культурну спадщину та самобутність України та українського народу», – зазначила депутатка.

Вона пояснила, що, крім правосуддя, це означає, що інформація про злочини буде поширена через Інтерпол іноземним правоохоронцям, тож такі «науковці» можуть забути про виїзди за кордон на семінари та виставки.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму Росія викрала артефакти та знищила автентичну пам'ятку світового значення – античний Херсонес.