Франція допоможе розслідувати масові вбивства, скоєні росіянами в Україні

Франція запропонує фінансові та людські ресурси для підтримки розслідування масових вбивств, пов’язаних з діями російських військ в Україні.

Як повідомляє Le Figaro, про це оголосив у вівторок увечері Єлисейський палац після розмови Еммануеля Макрона з Володимиром Зеленським.

Говорячи про «шок і емоції, викликані у Франції зображеннями злочинів, скоєних у Бучі та інших населених пунктах», Макрон підкреслив готовність Франції підтримати міжнародне правосуддя та  «сприяти роботі з розслідування та документування насильства проти цивільного населення, щоб притягнути Росію до відповідальності».

«Париж пропонує виключний фінансовий внесок у розмірі 490 тис. євро для роботи Міжнародного кримінального суду й очікує виплати свого щорічного внеску, який становить 13 мільйонів євро. Франція також запропонувала надати МКС двох мирових суддів і десять жандармів», - цитує видання повідомлення Єлисейського палацу.

Франція також пропонує направити в Україну технічну групу для вивчення доказів скоєних злочинів.

Читайте також: Вторгнення рф в Україну: у Франції почали три нові розслідування воєнних злочинів

Своєю чергою телеканал BFMTV з посиланням на Єлисейський палац додає : «Після численних свідчень про зґвалтування жінок російськими солдатами, підтверджених Володимиром Зеленським, Франція та Україна вирішили співпрацювати зі службами МКС».

«У Франції є оперативний підхід: йдеться про документування, конкретику, але в кінцевому підсумку це судовий процес... Ми повинні допомогти Україні стосовно цих фактів», - уточнюється в повідомленні виконавчої влади.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників. У звільнених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних осіб. Зокрема, у звільненій від загарбників Бучі виявили братську могилу, де поховано майже 300 осіб.