Український бариста представив у Стамбулі новий рецепт кави по-турецьки
Всесвітньовідомий український бариста Вадим Грановський, переможець міжнародних конкурсів, представив у Стамбулі авторський рецепт приготування традиційної турецької кави - кава по-турецьки з каштановим медом.
Про це повідомляє власкор Укрінформу.
«Кава - це міжнародна «мова», яку розуміють в усьому світі. Вона може бути і м'якою силою, що дозволяє досягти розуміння та бажаних результатів у відносинах з представниками інших країн, створювати емоційну пам'ять та формувати позитивне сприйняття нашої країни. У Стамбулі під час виступу говорив про війну в Україні, волонтерський проєкт Coffee Care, джезви Soy Ukrainer про підтримку України», - розповів Грановський агентству.
За його словами, додавання каштанового меду дає новому рецепту смак і енергію України, зокрема Києва, оскільки дерево каштан та каштановий цвіт є символами столиці.
Для приготування кави за власним рецептом Вадим Грановський використовує турецьку каву дрібного помелу, до якої згодом подає каштановий мед. Секрет насиченого смаку в тому, що каву бариста меле безпосередньо перед приготуванням, готує напій не на відкритому вогні, а в срібній джезві на піску, що забезпечує повільне та рівномірне нагрівання напою, максимальне розкриття аромату кави й складових напою.
Під час виступу розповів про війну в Україні, волонтерський проєкт Coffee Care, джезви Soy Ukrainer та подякував Туреччині за підтримку.
Разом з чемпіоном з приготування кави напій у Стамбулі готували заступник губернатора Стамбула пані Озлем Бозкурт, голова Асоціації гастрономічного туризму Туреччини Гюркан Бозтепе, українські дипломати, журналісти та українська спільнота.
Захід відбувся у Стамбулі за організації та сприяння Асоціації гастрономічного туризму Туреччини, Посольства України в Туреччині, Генконсульства України в Стамбулі, Міністерства культури та інформаційної політики України, Академії СБУ.
Вадим Грановський — чемпіон Великої Британії з приготування кави в джезві UK Cezve Championship у 2014 році, дворазовий фіналіст чемпіонату світу з приготування кави за унікальними авторськими рецептами, засновник компанії Coffee in Action.
У співпраці з турецькою компанією Soy започаткував та реалізує ініціативу з виготовлення надміцних джезв з тризубом для захисників України. В рамках цього благодійного проєкту на фронт вже було передано більш як 200 кавових наборів - джезв та кави, якими користуються тисячі військових.
Мета проєкту - підтримка захисників України, забезпечення їх необхідним для приготування якісної та смачної кави в польових умовах. Замовляючи джезву і каву для себе, такий самий набір їде на фронт. Замовлення і доставка можливі і за кордон. Нині готується нова партія джезв - мінімум 300 шт.
Фото: Генконсульства України в Стамбулі та Вадима Грановського