У головному католицькому соборі Нью-Йорка відбувся молебень за жертвами Голодомору

Фото

У Нью-Йорку в соборі Святого Патрика за участю різних християнських конфесій відбувся урочистий молебень з нагоди роковин Голодомору 1932–1933 років.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, в молебні взяли участь політики, дипломати, представники міжнародних організацій, багатотисячна українська громада.

Перед цим українці Нью-Йорка здійснили по Мангеттену багатокілометрову ходу з синьо-жовтими прапорами та гаслами.

У Нью-Йорку відбувся молебень за жертвами Голодомору / Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Лідер демократичної більшості Сенату США Чак Шумер, нагадавши у своєму виступі, що його предки походять із Чорткова Тернопільської області, підкреслив: Голодомор був геноцидом українського народу.

«сталін прагнув знищити український народ і український дух, але він та радянський режим згинули, а український народ живе. Як сталін зазнав краху у своїх намірах, так само зазнає краху й путін», - сказав сенатор.

Читайте також: До роковин Голодомору в ООН розповіли про голод як зброю в руках кремля

Він указав на важливість посилення допомоги Україні з боку США, зокрема військової. А також закликав українців Америки тиснути на тих сенаторів від Республіканської партії, які не поділяють цю позицію демократів та більшості республіканців.

«Хай живе український народ!» - цими словами завершив Шумер свій виступ.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що цілеспрямований голод залишається зброєю кремля, як і 90 років тому.

«Цього разу її застосовують не лише в Україні, а й в усьому світі, включаючи найуразливіші  країни Африки та Азії», - зауважив він.

Читайте також: Постачання з українських портів урятували десятки мільйонів людей від голоду - Зеленський

Дипломат нагадав, що за даними ООН, нині з проблемою голоду стикаються 828 млн людей у світі. Причому для багатьох із них причиною страждань є саме російське вторгнення в Україну, яке призвело до дефіциту продовольства.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада закликала парламенти держав світу визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу