Європейські міста мають зіграти свою роль у допомозі Україні - німецький урядовець

Органи місцевого самоврядування країн Європи мають, поряд з урядами, зіграти важливу роль у наданні допомоги Україні, яка бореться з російським агресором.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив держсекретар міністерства економічного співробітництва і розвитку ФРН Нільс Аннен під час панельної дискусії на тему “На рівень вище: субурядові актори як глобальні гравці” в межах Мюнхенської безпекової конференції.

Урядовець підкреслив, що його рідний Гамбург налагодив тісну співпрацю з Києвом в умовах війни. І загалом німецькі міста знають про нагальні потреби українців безпосередньо від своїх побратимів з України, а не від уряду Німеччини.

“Не треба було рекомендацій з боку федерального уряду, вони знали, що українцям потрібні пожежні машини, генератори тощо”, - підкреслив Аннен.

За його словами, Німеччина й Україна налагодили дуже близькі відносини ще до війни: “Ми працюємо й багато інвестуємо у питання децентралізації в Україні. І зараз бачимо, як мери-герої організовували захист своїх міст і територій, який значний вплив вони мали на свої громади. І це зрозуміло, адже вони були обрані демократичним шляхом”, - наголосив німецький урядовець.

Читайте також: Mariupol Reborn: у Варшаві презентували проєкт відродження міста

Аннен зауважив, що до війни німецькі міста мали 70 міст-побратимів в Україні, а від початку повномасштабного вторгнення їх кількість зросла до 124. При цьому федеральний уряд ФРН допомагає німецьким містам фінансувати різні ініціативи, пов’язані з допомогою Україні.

На його переконання, міста також повинні зіграти свою роль у міждержавних відносинах, і це питання набуває глобального значення.

Своєю чергою мер Праги Зденек Гржиб зазначив, що співпраця між містами має не лише практичний, а й ціннісний вимір. Він нагадав, що у 2019 році було створено “Пакт вільних міст” - платформу мерів столиць країн Вишеградської групи (Прага, Варшава, Братислава, Будапешт), - з метою захисту демократії та універсальних цінностей. “Цінності демократії - не те, що дано назавжди, за це потрібно боротися. Зараз багато міст з цілого світу хочуть приєднатися до нас. Нещодавно Київ приєднався, відтак пакт розширюється”, - підкреслив Гржиб.

Мер Праги наголосив, що солідарність і цінності дуже важливі, і це особливо актуально в умовах війни, від якої потерпає Україна. Він нагадав, що у січні мери “Пакту вільних міст” відвідували Київ (як і напередодні повномасштабного російського вторгнення). “Ми двічі відвідували Київ і показали, що цей рівень підтримки є дуже потрібним. Ми пообіцяли майбутню допомогу Києву”, - додав міський голова.

Читайте також: Прага допомагає Києву та Миколаєву пережити зиму — передала понад 600 засобів обігріву

Брат мера Києва Володимир Кличко очікує, що на наступній Мюнхенській безпековій конференції перестануть говорити тільки про те, якою прекрасною є Україна, і що вона не програла за 3-5 днів. “Прискорюйтеся з допомогою Україні, це збереже життя українцям, врятує інфраструктуру, міста, а мерів українських міст не будуть викрадати, піддавати тортурам, убивати”,- наголосив Кличко.

Він також висловив сподівання, що рішення про допомогу Україні будуть швидшими, і це запобігатиме новим смертям та подальшому знищенню нашої інфраструктури. Окрім того, Кличко побажав, щоб у наступному році на цій конференції дискусія велася вже про повоєнну відбудову України.

Читайте також: Для відбудови України потрібен «економічний координатор» - Волкер

Як повідомляв Укрінформ, мер Києва Віталій Кличко у межах Мюнхенської безпекової конференції обговорив із партнерами питання нагального озброєння України та повоєнних інвестицій для відбудови країни.