В Естонії завершила навчання зі стрільби з гаубиць FH-70 п’ята група українців

На Центральному полігоні Сил оборони Естонії в середу пройшли навчальні стрільби, які стали завершальним етапом навчання п’ятої групи українських артилеристів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника ERR.

Іспит складали дев'ять українських артилерійських розрахунків. Щоб навчитися стріляти з гаубиць FH-70, українським артилеристам знадобилося лише два тижні. «У них багатий досвід роботи з радянськими системами озброєнь, що буксируються. Отже, можна сказати, що двох тижнів цілком вистачає», - сказав командир естонського артилерійського батальйону, підполковник Аллан Райдма.

Це вже п'ята група українських артилеристів, яка проходить навчання в Естонії. Досі їм доводилося стріляти лише з гаубиць радянського зразка Д-20 і Д-30 152 калібру - одного з найпоширеніших на просторі колишнього СРСР.

Військовослужбовець ЗСУ із позивним "Портфель" зазначив, що рівень гаубиць FH-70 набагато вищий. «Це приблизно, як їздити на "Жигулях" і на "Мерседесі". Сенс залишається тим самим, гармата вона і є гармата. Певні нюанси, звичайно, є, але в цілому все ідентично. Відрізняється лише якість», - додав інший військовослужбовець ЗСУ із позивним "Шрек".

Крім більшої дальності та точності, FH-70 відрізняється від радянських зразків і потужнішим 155-м калібром. Це універсальний стандарт НАТО, а отже й проблем із боєкомплектом в українських артилеристів буде менше.

Читайте також: Естонія передала Україні новий пакет військової допомоги для ССО

Найближчими днями українські артилеристи вирушать разом із освоєними в Естонії гарматами назад, в Україну. Але на фронт вони потраплять не одразу. «Ми ще навчатимемо своїх товаришів, які не приїхали сюди. Я думаю, це займе у нас трохи більше часу, ніж у естонських інструкторів, але у нас хлопці тямущі, вони швидко все освоять», - сказав військовослужбовець ЗСУ з позивним "Портфель".

Як повідомлялося наприкінці січня, Естонія в рекордному пакеті військової допомоги вирішила віддати Україні всі свої 155 мм гаубиці загальною вартістю 113 млн євро.