Австрія надасть ще €5 мільйонів на відновлення енергетичної інфраструктури України

Федеральний уряд Австрії виділить 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України з метою відновлення пошкодженої російськими ударами української енергетичної інфраструктури.

Як передає Укрінформ із посиланням на АРА, про це повідомили у понеділок у федеральному Міністерстві Австрії з питань захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій.

"На засіданні Ради міністрів у середу федеральний уряд виділить 5 млн євро допомоги Фонду енергетичної підтримки України. Гроші будуть використані для відновлення енергетичної інфраструктури України, яка була серйозно пошкоджена після більш ніж двох років війни", - йдеться у повідомленні.

Кошти надійдуть з бюджету Міністерства з питань захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії. Вони будуть розподілені через Енергетичне співтовариство на закупівлю терміново необхідних запчастин, генераторів та ремонт ліній електропередач в Україні.

"Як нейтральна країна, Австрія також зобов'язана стояти на боці людяності в цій війні", - заявила очільниця австрійського енергетичного відомства Леоноре Ґевесслер.

За її словами, виділені кошти покликані "хоча б трохи спростити" відновлення зруйнованої української інфраструктури.

Посол України в Австрії Василь Химинець подякував австрійському уряду за "потужний сигнал солідарності". "На тлі зусиль Росії, спрямованих на знищення енергетичної інфраструктури в Україні за допомогою авіаударів та артилерійських обстрілів, ця фінансова допомога від федерального уряду є надзвичайно важливою для відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури та забезпечення населення України електроенергією", - заявив Химинець. .

Як повідомляв Укрінформ, 16 грудня 2022 віцеканцлер Австрії (від партії "Зелені") Вернер Коглер заявив, що Австрія виділяє 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України, який створений при Секретаріаті Енергетичного співтовариства з метою акумулювання коштів донорів на закупівлю необхідного обладнання для українських енергетичних компаній.

Читайте також: Відновлення енергосектору: Галущенко розповів послу Норвегії про потреби України

1 лютого 2023 року міністр із питань клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії (від партії "Зелені") Леоноре Ґевесслер, яка перебувала разом з президентом Австрії з візитом в Україні, повідомила, що Австрія виділить іще 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України.

Водночас безпосередня передача коштів Фонду енергетичної підтримки України затягнулася на місяці, зокрема, через неузгодженість між партнерами по урядовій коаліції в Австрії – "Австрійською народною партією" та "Зеленими". Офіційна церемонія передачі коштів Енергетичному співтовариству, яке опікується Фондом, відбулася лише 25 травня 2023 року.