Відбудова України - 2024

Дайджест

Як живуть у студентських гуртожитках Харкова переселенці з області. Чи можливо подолати кризу в енергетиці. Чому "Книжковий арсенал" обрав слоган "Життя на межі".

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Найцінніше врятували - дітей

Від початку травневого наступу росіян на півночі Харківщини вимушено покинули домівки вже понад 11 тисяч жителів прикордонних територій. Багато з них – здебільшого літні люди та родини з дітьми – знайшли прихисток у гуртожитках харківських вишів. Проживання для переселенців безкоштовне. Як розміщуються новоприбулі з-під обстрілів – у публікації Укрінформу.

Харків, Фото В’ячеслава Мадієвського, Укрінформ  

«Говорити на камеру, показувати свій побут морально готові не всі: хтось просто соромиться, не хоче уваги, хтось одразу плаче, згадуючи покинутий дім і господарство»

З нами ділиться спогадами Алла Мальцева з Лимана Вовчанської громади. «І в хаті, і в погребі сиділи, обстріли шалені, пів села нашого на той момент уже рознесли. До 13 травня люди ще не виїздили, але потім почався жах. До 18 травня були, так би мовити, "до останнього"...

Жінка згадує останні дні перед евакуацією – в очах стоять сльози. Харків. Фото В’ячеслава Мадієвського, Укрінформ  

Юлія Боброва з дітьми мешкає у гуртожитку з 21 лютого. Родину евакуювали з Катеринівської громади Куп’янського району – напряму звідти до кордону з Росією 18 кілометрів.

«Після прильоту 20 лютого подзвонила на гарячу лінію, нас забрали. Та справа навіть не в обстрілах… Я б ще довго сиділа, аби лиш не було окупації, її я боюся, бо вдруге точно не переживу – застрелять. Мій старший син – військовий і не один рік», – говорить пані Юлія.

Юлія Боброва дякує адміністрації гуртожитку та волонтерам. Харків. Фото В’ячеслава Мадієвського, Укрінформ  

ІНТЕРВ’Ю

На основі рішень Європейського суду з прав людини у міждержавних позовах України до Росії можна буде конфіскувати активи РФ. Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський.

Відповідаючи на запитання, які перспективи виконання рішень ЄСПЛ, у яких РФ є відповідачем, він пояснив: «Той факт, що рішення негайно не виконується, не означає, що воно юридично не обов’язкове. Воно створює юридичну реальність, яка є підставою для ухвалення конкретних рішень уже в практичній площині».

Фото з архіву Миколи Гнатовського  

ПОДІЯ ТИЖНЯ

У Києві відбувся “Книжковий арсенал”

Київ, “Книжковий арсенал”. Фото: Руслан Канюка, Укрінформ  

У фокусі Книжкового Арсеналу були книги про війну, видані після 2014 року, а також видання, створені ветеранами та учасниками війни, членами їхніх родин. Окремим стендом представлено згорілі книжки з харківської друкарні, яку обстріляла Росія.

Представниця Vivat Катерина Ільчук розповіла, що в друкарні згоріло 50 тисяч книжок. Серед них — повністю знищений наклад збірки "Слова і кулі", яка включає інтерв'ю з вже загиблими через російську агресію Вікторією Амеліною та Максимом Кривцовим.

  

Україна втратила 1,6 мільйона видань із фондів бібліотек

«1 600 000 видань із фондів бібліотек сьогодні знищено повністю153 бібліотеки знищено повністю, майже 700 бібліотек знищені частково, вони потребують капітального ремонту. Також є майже 300 установ, які потребують ремонту і будуть скоро відновлені. Майже 1000 фахівців, вихованих, вивчених у нас, покинули бібліотечний фах в силу різних причин. Це виклики, які можна порахувати в цифрах. Із ними важко оперативно боротися», - сказав в.о. директора Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого Олег Сербін.

Київ, “Книжковий арсенал”. Фото: Руслан Канюка, Укрінформ  

До Книжкового арсеналу залучили сім іноземних видавців, які зацікавлені в українському книговиданні

Книжковий Арсенал вперше проводить програму для іноземних видавців та літагентів «Book Arsenal Fellowship Program 2024». Програма покликана сприяти посиленню міжнародної співпраці з Україною у книжковій сфері через встановлення прямих контактів між професіоналами з України та закордону та знайомство з місцевою літературною та книжковою сценами.

Київ, “Книжковий арсенал”. Фото: Руслан Канюка, Укрінформ  

Фонд Говарда Баффета відновить друкарню, зруйновану росіянами у Харкові

Фонд Говарда Баффета The Howard G. Buffett Foundation профінансує відновлення друкарні «Фактор-Друк», зруйнованої російським ракетним ударом 23 травня.

Баффет уже налагодив роботу із Сергієм Політучим, президентом групи компаній «Фактор», щодо пошуку необхідного обладнання. За словами Політучого, за сприятливих умов друкарню планують відновити за 4-5 місяців.

Крім того, для видавців доступні і урядові програми. Зокрема, видавництва та друкарні зможуть отримати грант до 8 млн грн на закупівлю обладнання чи інші потреби.

Київ, “Книжковий арсенал”/ Фото:Руслан Канюка, Укрінформ  

  

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

Україна починає страхувати інвесторів від воєнних та політичних ризиків

Розвинена інфраструктура страхування від воєнних ризиків може бути додатковим стимулом для інвесторів виходити на український ринок, зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

«Раніше страхування від воєнних ризиків було доступне лише від міжнародних організацій - MIGA страхувало іноземні компанії, які готові інвестувати в Україну, американська DFC та польська агенція KUKE надавали гарантії іноземним та українським компаніям. І тепер ЕКА приєднується до організацій, готових страхувати інвестиції в Україну і в Україні. Завдяки цьому українські компанії отримують додаткові гарантії фінансової безпеки, а економіка - посилення ділової активності», - деталізувала віцепрем'єр.

ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ

У Києві презентували каталог українських виробників техніки для громад

Захід відбувся на полях ХХІІ Міжнародного промислового форуму в Києві в межах “Зроблено в Україні”, передає кореспондент Укрінформу. Мета довідника - надати потенційним замовникам - передусім територіальним громадам, - інформацію про українських виробників та сприяти підвищенню попиту на товари, вироблені в Україні.

У Києві презентували каталог українських виробників техніки для громад / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ  

«Українські виробники більш гнучкі в переговорах, ніж їхні іноземні конкуренти. Наші заводи завжди готові виробляти техніку під конкретні потреби кожної громади. Під час війни велику роль відіграє доступність сервісного обслуговування техніки та спеціалістів. Із цих міркувань громадам варто віддавати перевагу продукції українських заводів, а не іноземних”, - наголосив очільник Федерації роботодавців, говорячи про переваги замовлень у «своїх».

ФОТОРЕПОРТАЖ

Посольство Італійської Республіки в Україні символічно передає музичні інструменти, які потім будуть передані до Харківського музичного фахового коледжу ім. Б.М. Лятошинського.

Київ, біля будівлі МКІП. Фото: Володимира Тарасова, Укрінформ  

Музичні інструменти, як-от два цифрових піаніно, тромбон, туба та валторна, зібрав муніципалітет Мілана. Незабаром їх доставлять до Харкова. Карандєєв зазначив, що наразі навчання у коледжі імені Б. Лятошинського відбувається дистанційно. За його словами, під час найближчого відрядження до Харкова "будуть розв'язувати питання будівництва якісного бомбосховища для офлайн-навчання музикантів".

Київ, біля будівлі МКІП. Фото Володимира Тарасова, Укрінформ  

  

"Для нас це також символ солідарності з вами. Це невеликий жест серед усього, що робить Італія для України, аби засвідчити нашу співпрацю і в культурному секторі. Сьогодні ми з радістю передаємо ці інструменти для потреб коледжу в Харкові", - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо.

ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА

Фото Укрінформ  

Фонд підтримки енергетики України зріс до майже пів мільярда євро

Після оголошення про внесок Австралії Фонд підтримки енергетики зріс до понад 494 млн євро.  За останні декілька тижнів свої зобов’язання щодо грантових внесків до фонду задекларували також Велика Британія, Австрія та Швеція.

«Енергетична» допомога від Швеції буде розподілена між чотирма областями

«Координатором допомоги є Шведське агентство міжнародного співробітництва для розвитку (SIDA). Надані кошти буде витрачено на постачання енергообладнання (генераторів, трансформаторів та ін.) і відновлення енергетичної інфраструктури Харківської, Одеської, Миколаївської та Київської областей», - йдеться у повідомленні Міністерства енергетики України.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова: Модульні ТЕЦ - дорого, але необхідно

"Ми зараз у такій ситуації, що у нас вибору великого немає. Тобто, всю генерацію, яка можлива, ми маємо заводити у систему. Тому що за такого великого дефіциту, як нині існує в системі, а взимку він очікується до 5 гігаватів, а може і більше, ми маємо займатися і розподіленою генерацією, і ремонтувати теплову генерацію, незважаючи навіть на те, що вона забруднює довкілля. Зараз обирати нам немає з чого. Тому мала генерація потрібна", - вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Стежте за новинами про відбудову – підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щовівторка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 11 червня.