Кулеба: Є всі правові підстави для рішення щодо заморожених активів РФ

Ексклюзив

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що є всі міжнародно-правові підстави для використання на користь України не лише прибутків від заморожених російських активів, а й самих активів, і партнерам рано чи пізно доведеться ухвалювати це рішення.

Про це глава української дипломатії сказав у інтерв’ю Укрінформу.

Очільник МЗС запевнив, що українська сторона активно працює над тим, щоб на саміті Групи семи в Італії були ухвалені амбітні рішення щодо використання заморожених російських активів.

«Ми розуміємо занепокоєння партнерів щодо наслідків цього кроку. Але вважаємо, що всі міжнародно-правові підстави до використання не лише прибутків, а й самих активів в інтересах України є. Міжнародне право достатньо чітко їх визначає», - зазначив Кулеба.

У цьому контексті він зауважив, що побоювання щодо стабільності резервних валют чи дотримання принципу верховенства права також значно перебільшені.

«Навпаки, такий крок продемонструє всім потенційним агресорам, що за напад на іншу країну доведеться платити. Важливо, що рішення створить прецедент на майбутнє», - наголосив очільник МЗС.

За його словами, партнери України крок за кроком рухаються до цього рішення. Зокрема, вже зроблено досить значні кроки щодо використання на користь України прибутків від заморожених російських активів.

Кулеба також нагадав, що Естонія нещодавно ухвалила законодавство, яке де-юре дозволяє використання заморожених активів.

Читайте також: Міністри G7 підтримали план фінансування України за рахунок прибутків від активів Росії - FT

«Я вдячний естонським партнерам за те, що вони мають сміливість створювати прецеденти. Працюємо над тим, щоб інші партнери також робили амбітні кроки. Їх рано чи пізно доведеться ухвалювати», - резюмував міністр.

Як повідомлялося, ключовим пунктом порядку денного саміту Групи семи, який проходитиме з 13 по 15 червня в Італії, будуть шляхи використання прибутків від заморожених російських активів для допомоги Україні.

США готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, якщо ЄС зможе продовжити санкції проти РФ на невизначений термін.