Свириденко: Сьогодні у Берліні підписують угоди в галузі оборони та енергетики

Ексклюзив

На полях Конференції з питань відновлення України в Берліні підписується ціла низка важливих документів у різних сферах та започатковані важливі ініціативи.

Так прокоментувала кореспонденту Укрінформу перебіг заходу віцепрем’єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, уже в переддень конференції було підписано 23 меморандуми з японськими партнерами, в перший день роботи було анонсовано про створення Skills Alliance, об’єднання близько 50 інституцій, з метою навчання на перенавчання українців, на що ближчими трьома роками планується виділити близько 700 млн євро.

«Питання, пов’язане з дефіцитом робочих рук, зі структурним безробіттям, належить до топ-пріоритетів українського бізнесу», - зазначила з цього приводу Свириденко.

Протягом другого дня, 12 червня, відбувається підписання низки угод, у тому числі в оборонній промисловості, в енергетиці, а також щодо фінансування іпотечної програми в Україні, поінформувала заступниця глави уряду.

Читайте також: Німеччина внесе до Фонду підтримки енергетики України ще €50 мільйонів

Вона звернула увагу на те, що девіз цьогорічної конференції – «Об’єднані у відновленні, об’єднані в захисті» - відрізняється від попередніх. У рамках конференції, яка вже стала традиційною, з’явилася спеціальна панель, і було проведено багато дискусій на тему створення СП у галузі оборонної промисловості, питання локалізації виробництва озброєння в Україні.

«Для нас це – головний пріоритет», - підкреслила віцепрем’єрка.

Лейтмотивом же конференції стали питання відновлення енергетики.

«Ми розглядаємо кілька варіантів, які ми тут обговорили з партнерами. Це і відновлення зруйнованого обладнання і побудова паралельно нової генерації, а також збільшення імпорту з Європи (на сьогодні це 1,7 КілоВат). У нас є прохання до наших партнерів розглянути питання збільшення обсягів, адже для нас це критично, бо впливає на життя людей, на економіку», - зауважила Свириденко.

Читайте також: Відновлення української енергетики: на конференції в Берліні підписали 12 угод

Вона нагадала, що, після падіння економіки на 30% у перший рік війни, торік вдалося досягти зростання на 5%.

«Цього року також сподіваємося на зростання на щонайменше 3,5%, але цей показник може корегуватися, адже удари по енергетичних об’єктах і ресурсах продовжуються», - додала політик.

Критичним вона назвала відновлення зруйнованого в енергетиці до початку опалювального сезону та залучення нових інвесторів, які постачатимуть енергообладнання, аби забезпечити макростабільність наступного року.

Участь у Конференції з питань відновлення України, яка проходить у Берліні 11-12 червня, беруть понад 2 тисячі представників, у тому числі керівники енергетичної галузі та провідних компаній.