Основне джерело фінансування проєктів відновлення у громадах - місцеві бюджети

Опитування

Провідну роль місцевого/регіонального бюджету у фінансуванні проєктів відновлення відзначають 67% опитаних представників місцевих органів самоврядування.

Про це йдеться Звіті про результати опитування громад, проведеного Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Проєктним офісом DREAM та асоціаціями органів місцевого самоврядування, передає Укрінформ.

Згідно з оприлюдненими даними, фінансову підтримку на відновлення 67,5% опитаних отримали з місцевого/регіонального бюджету. Ще 50,5% громад скористалися коштами міжнародних партнерів. Про підтримку державного рівня заявили 48,5% опитаних.

Значна частина фінансування відновлення надходить від неурядових організацій. 32,3% респондентів відзначили внески громадських організацій, тоді як благодійних організацій - 24,5%.

Читайте також: Не тільки про гроші: виклики співпраці та довіри між активістами та місцевою владою

На думку більшості респондентів, у найближчі три роки планується реалізувати в середньому 50 проєктів із загальним бюджетом до 500 млн грн. Найбільша частка з них (67%) - це проєкти державного значення. На другому місці (63%) - проєкти регіонального значення. Пріоритет індивідуальної відбудови житла серед проєктів у перспективі трьох років відзначили 52% респондентів.

Критичними викликами для реалізації майбутніх проєктів відновлення опитані назвали бойові дії, що тривають, скорочення бюджетів громад, відсутність державного та міжнародного фінансування.

Як повідомлялося, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) підписав угоду з Високопільською селищною громадою, що на Херсонщині, щодо фінансування проєкту ремонту водопровідної мережі. Проєкт був відібраний через державну цифрову екосистему управління відновленням DREAM.